Újabb Botrány Márki-Zay Péter körül

Hírek
Egymillió forintra megbüntette a Közbeszerzési Döntőbizottság a Márki-Zay vezette Hódmezővásárhelyt: egy 7,5 millió forintos strandberuházásnál nem történt közbeszerzést –  értesült az Origo. A hatóság a városvezetést többek között azért marasztalta el, mert a beszerző jogsértően bontotta részekre a beruházást, és jogsértően mellőzte a közbeszerzési eljárás lefolytatását. A lap értesülései szerint a közbeszerzés mellőzéséről nem a helyi testület, hanem Márki-Zay és a bizalmasai döntöttek.

Az Origo a következőképp fogalmaz: az ügy lényege, hogy 2019. január 31-én érkezett bejelentés a hatósághoz a beruházással kapcsolatban. A Közbeszerzési Hatóság döntőbizottsága a jogorvoslati eljárást február 1-jén indította meg. A bejelentő kifogásolta, hogy Márki-Zay Péterék közbeszerzési eljárás mellőzésével folytatták le a tárgyi beszerzést abban a beruházásban,ami az 50 méteres fedett uszoda medenceürítő csapadékvíz-csatornára és csővezeték létesítésére vonatkozott. A fő probléma azonban az volt, hogy a város a két fejlesztést különszedte.

Kiderült az is, hogymindkét beszerzést ugyanazon beszerző valósította meg, a két beszerzés megkezdése lényegében egyszerre történt, a feladatok jellege és a potenciális ajánlattevői kör azonos, amit megerősít, hogy mindkét szerződést ugyanazzal a gazdasági szereplővel kötötte meg a beszerző – olvasható a portálon.

A törvénytelen beruházást tehát Márki-Zay Péter hozzájárulásával hajtották végre, és mellőzték a közbeszerzést. A dolog azért is pikáns, mivel Márki-Zay lépten-nyomon arról beszél, hogy harcolni kell a korrupció ellen, miközben ő maga nem tartja be a legelemibb szabályokat egy beruházás során, emellett fedezet sem volt a beruházások mögött.

Más botrányok is kapcsolhatóak a polgármesterhez: a városban az igazi skandalumot az okozta, hogy a város önkormányzata egy szocialista politikus lányának áron alul, jogszerűtlenül adott el egy önkormányzati ingatlant. A lakást – ahogy az Origo is írja – Márki-Zay bizalmasának kellett.

A Fidesz-frakció már megtette a feljelentést az ügyben.

Borítófotó: Márki-Zay Péter (függyetlen) polgármester (k), mellette Kis Andrea (MSZP) alpolgármester, a szocialista párt helyi elnöke és Ambrus Norbert, a jogi iroda vezetője a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén a városháza dísztermében 2018. március 19-én. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

További híreink