Új hitelprogramok várhatók a közeljövőben

Hírek magyarnemzet.hu
A kormány a magyar gazdasági növekedésbe forgat minden fejlesztési forrást – közölte a Magyar Nemzet.

A kormány idei legfontosabb célja, hogy újraindítsuk a gazdasági növekedést ezáltal a vállalkozások és a családok is tovább erősödjenek. A kormány a háború és a brüsszeli elhibázott szankciók miatti inflációt már leszorította, megvédte a munkahelyeket és folytatja a béremeléseket, a gazdaságot pedig újra növekedési pályára állítja – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azon dolgozik, hogy a növekedés érdekében a 910 milliárd forintos uniós gazdaságfejlesztési források is a lehető leghamarabb a gazdaságba kerüljenek, ezért a már zajló pályázatokon túl több új vállalkozásfejlesztési programot is meg fognak nyitni a közeljövőben.

Az Európai Unió pénzügyi támogatásával megvalósuló Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz vállalkozásfejlesztést és a munkaerőpiaci aktivitás növelését szolgáló forrásai 910 milliárd forintot tesznek ki.

A munkaerőpiaci aktivitás növelését, a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését és a munkakörülmények javítását 2030-ig több mint 460 milliárd forint uniós forrás (Európai Szociális Alap+) segítheti.

A rendelkezésre álló forrásokból az elmúlt időszakban már összesen 272 milliárd forintnyi nyílt meg a pályázók előtt, az alábbiak szerint:

  • Mintegy 197 milliárd forint a teljes kerete az április 15-én elindult Ifjúsági garancia programnak (GINOP Plusz 4.1.1.), ami azoknak a fiataloknak az elhelyezkedését segíti, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak.
  • Folyamatban van az ötmilliárd forint keretű, kkv-k kapacitásbővítését támogató felhívásra (GINOP Plusz 3.2.4.) beérkezett pályázatok elbírálása, ami a négy leghátrányosabb helyzetű régióban segíti a vállalkozások alkalmazkodását a digitális és zöldátálláshoz.

Könnyített feltételekkel újra igényelhető a munkavállalók képzéséhez nyújtott támogatás (GINOP Plusz 3.2.1.) harmadik szakasza. A pályázat teljes kerete hetvenmilliárd forint.A vállalkozások fejlesztését a GINOP Plusz programon keresztül a kormány 450 milliárd forinttal támogatja.

A teljes cikk itt olvasható.

Borítókép: Az MFB-pontokon érhető el az új hitelprogram / Fotó: Móricz-Sabján Simon

Ezek is érdekelhetnek

További híreink