Új befektetési alapot hoz létre az MKB Alapkezelő

Hírek Tóth Balázs
Új befektetési alapot indít az MKB Alapkezelő Zrt., amely 2022. augusztus 31-én az egykori MKB-Pannónia és a Budapest Alapkezelő összeolvadásával jött létre. A fuzionált cég Magyarország egyik legnagyobb alapkezelője, az általa kezelt vagyon mérete meghaladja az 1200 milliárd forintot – ebből 700 milliárd forint befektetési alapokban található, 500 milliárd forint pedig az intézményi ügyfelek (nyugdíjpénztárak, biztosítók) számára végzett vagyonkezeléshez kapcsolódik.

Az egyesült alapkezelő 2023 elején elérkezett látta az időt ahhoz, hogy elindítsa első alapját, az MKB Ütemező Fejlett Piaci Részvény Alapok Alapját. A megtakarító ügyfelek túlnyomó többségének nehézséget jelent a piacok állandó nyomon követése. Az Alap ebben nyújt segítséget azáltal, hogy a stratégiájának köszönhetően 9-12 hónapon keresztül, ütemezetten tölti fel az alapot fejlett részvénypiaci eszközökkel, míg el nem éri a 90 százalékos részvénykitettséget – így nem a befektetőnek kell figyelnie, mi a megfelelő belépési pont. Ebben a periódusban havonta, az aktuális nettó eszközértékének maximum a 15 százalékáig vásárol a megcélzott instrumentumokból, ezzel is elősegítve, hogy ne egy adott időpillanat makrogazdasági, tőkepiaci helyzetében kelljen a kezelésére bízott teljes állományt befektetnie, hanem az időzítés kockázatát mérsékelve, több hónapon keresztül építse fel az alap részvénypiaci portfólióját. A szabad pénzeket az alapkezelő elsősorban pénzpiaci eszközökben kívánja elhelyezni, így a portfólióval hozamtermelésre törekszenek. Az alap jegyzési időszaka 2023. január 31-ig tart, ezen időpontig az MKB Bank hálózatában lehet az alap jegyeit lejegyezni, ezt követően a Takarékbank ügyfelei számára is elérhetővé válik.

Itt vannak a 30 éves alapok

Az MKB Alapkezelőnél azonban nemcsak az innováció, hanem a tradíció is fontos. Az alapkezelők fúziója kapcsán az az érdekesség is elmondható, hogy mind az egykori Budapest Alapkezelőnek, mind az egykori MKB-Pannónia Alapkezelőnek van olyan, 1992-ben indult alapja, amely 2022 decemberében ünnepelte harmincadik születésnapját. Az MKB Prémium Vállalati Kötvény Befektetési Alap 1992. december 15-i indulásával a legkorábbi, jelenleg is aktívan működő hazai alap. Az alap befektetési célja, hogy a vállalati kötvények tartásával és a kamatkockázat aktív változtatásával az állampapíroknál magasabb hozamot biztosítson a befektetőknek. A Budapest Állampapír Alap néhány nappal később, 1992. december 18-án indult, célja, hogy alacsony kockázat vállalása mellett versenyképes hozamot biztosítson a befektetési jegyek vásárlóinak, elsősorban kötvény típusú befektetéseken keresztül. Az MKB Alapkezelő a két alapban összesen közel 18 milliárd forintnyi eszközt kezel.

Borítókép: Freepik

További híreink