Túlszámlázások a Gyárfás Tamás vezette úszószövetségnél?

Hírek
Az Origo néhány napja írt arról, hogy büntetőügyi feljelentések születhetnek az előző úszószövetségi elnök, Gyárfás Tamás alatti ügyek miatt. A lap újabb információi szerint annak idején az úszószövetség több tízmillió forintos túlárazással építtetett faházat és kertet a saját telkén.  

Nyolc millió forintért vett faházat az úszószóvetség még Gyárfás Tamás elnöksége idején – derült ki abból a könyvvizsgálói jelentésből, amely az előző elnökség pénzügyi gazdálkodását vizsgálja. Az Origo beszámolója szerint egy ehhez hasonló faház ára maximum 2-3 millió forint között lehet. Szerintük ugyanakkor néhány cég kevesebb pénzért még ennél is kényelmesebb, lakható házat kínál. Az úszószövetség esetében tehát három-négyszeres túlárazásról van szó. Ráadásul a faházat raktárnak használják.

A jelentésből az is kiderült, hogy a ház melletti kert füvesítéséért, amely tulajdonképpen a szövetség kertje, 57 millió forintot fizettek, miközben a könyvvizsgálói jelentések szerint annak értéke maximum 13,6 millió forint plusz áfa. A lap szerint az még rejtély, hogy a több tízmillió forintos különbözetnek mi lett a sorsa.

A tavaly év végén lemondott úszószövetségi elnök utódja, Bienerth Gusztáv első lépéseként a Deloitte könyvvizsgáló céget bízta meg a szervezet pénzügyi átvizsgálásával. Egy június 14-i elnökségi ülésen a jelentés alapján kiderült, hogy visszaélések történhettek az 1993-ban kezdődött és 2016-ig tartó Gyárfás-korszakban. Olyan ügyek, amelyeknek minden bizonnyal büntetőjogi következményei lesznek.

Az internetes portál úgy tudja, a Magyar Úszószövetség feljelentést fog tenni – hűtlen kezelés és pénzügyi rendellenességek gyanúja miatt – az ügyészségen.

Borítókép: MTI/Beliczay László

Ezek is érdekelhetnek

További híreink