Trump elkezdte a 2020-as választási kampányt

Hírek
Az amerikai elnök évértékelő beszédében a kampányban fontos kérdésekben - például az illegális migrációban - nem engedett. Más területeken azonban gesztusokat tett az ellenzék felé. Határozott, de kompromisszumkész elnökként mutatta magát.  

Az amerikai elnökök szokásos évértékelő (országértékelő) beszédét Donald Trump az idén az összefogás hangsúlyozására használta fel. Trump kiváló szónok, hatásos érvekkel védte most is deregulációs és adópolitikáját. Az elnök célja az volt, hogy az időközi választásokon a törvényhozás alsóházában többséget szerzett demokraták vitorláiból legalább valamennyire kifogja a szelet. Erre persze nincs túl sok esély, az elnökjelölti castingra készülő ellenzék továbbra is dühödten fogja Trumpot támadni – például a mexikói határra építendő fal, vagy a 2016-os elnökválasztásba való feltételezett orosz beavatkozás miatt. 

Az évértékelő beszéd nagy esemény az Egyesült Államokban, azok is odafigyelnek rá, akik napi szinten nem, vagy nem nagyon követik a belpolitikai eseményeket. Trump így jó érzékkel használta fel a mostani eseményt arra, hogy a nemzet egységét, az elnök pártok felettiségét demonstrálja. Így a Robert Mueller különleges ügyész Trumpot bekeríteni próbáló manőverei és az elnök dühös vagy éppen vicces Twitter üzeneteibe belefásult amerikai választópolgárok közül bizonyára sokan voltak, akik a beszédből értesültek először például a börtönreformról, amelyet kétpárti jóváhagyassal fogadtak el a honatyák. (A reformot régóta készítik elő, de Trump elnök alatt hagyták jóvá.)

Elemzők szerint a legnagyobb csalódás az volt a beszéddel kapcsolatban, hogy nem helyezte új kontextusba az illegális migráció kérdését. Azt persze senki nem várta Trumptól, hogy feladja a mexikói határra építendő fal tervét, hiszen ez választási ígérete volt. Ugyanakkor körülbelül két hét múlva az amerikai adminisztráció újabb kormányzati leállással szembesülhet az idei büdzsé miatt. Trump nem enged abból, hogy fal építésének finanszírozása benne legyen a költségvetésben, a demokraták viszont kerek-perec megmondták, hogy így nem fogják elfogadni a dokumentumot. A beszéd előtt lehetett arra számítani, hogy az elnök megpróbálja megkerülni a problémát, jó pontokat szerez a választók előtt azzal, hogy nem engedi meg az újabb kormányzati leállást, viszont talál megoldást a fal megépítésére is. Az ilyen várakozások hiábavalónak bizonyultak. Trump kénytelen erőt mutatni – ami persze megfelel a habitusának is -, nem engedheti meg magának, hogy egyik legfontosabb választási ígéretét éppen az ellenzék nyomására ne teljesítse. Ez olyan hiba lenne, amelyből a 2020-as kampány során erős fegyver kovácsolhatna a demokrata elnökjelölt. 

Ebből az következik, hogy az illegális migráció kérdése a következő elnökválasztásig patthelyzetet okoz. Trump ha ügyes – márpedig eddig ebben az volt – a visszájára fordíthatja a demokraták fal-ellenes álláspontját és őket az illegális migráció támogatóinak állíthatja be. Az elnök már korábban, az előző kormányzati leállásnál közölte, hogy hajlandó szükségállapotot bevezetni, s ebben a helyzetben, mivel így ő rendelkezhet költségvetési források felett, elkezdeni a fal építését. A szükségállapottal azonban célszerű óvatosan bánni, mert még egységesebbé teheti az ellene fellépő demokratákat, viszont megoszthatja a mellette álló republikánusokat. Ezzel persze Trump is tisztában van, a szükségállapot emlegetése valószínűleg retorikai fegyver marad. 

Az illegális migrációban tehát az elnök nem engedett korábbi álláspontjából. Más, kevésbé szenzitív témákban viszont gesztusokat tett az ellenzéknek: ilyen például a gyógyszerár szabályozás, vagy a közmunka kérdése. A gesztusokat szó szerint kell érteni, hiába hajlana megállapodásra az elnök, a két párt között olyan nagy a nézeteltérés ezekben a kérdésekben, hogy aligha születik törvény(módosítás) róluk. Taktikai eszköznek viszont kiválóan megfelelnek, az elnök érvelhet azzal, hogy igenis tett engedményeket az ellenzéknek. 

Trump az évértékelő beszéddel okosan és taktikusan kezdte el a 2020-as elnökválasztási kampányt. A választásokon fontos dolgokban elfoglalt álláspontjához – mint például az illegális migráció – ragaszkodott, míg a kevésbé fontos kampánytémákban engedményekre hajlandónak mutatkozott. A kampány tehát megkezdődött. Mi sem jelzi ezt jobban, mint egy kikacsintás a szélsőbaloldali nézeteiről ismert, s már az előző választáson is elnökjelöltként induló Bernie Sanders demokrata szenátornak: az Egyesült Államok “soha nem lesz szocialista ország”.

Borítófoót: Donald Trump amerikai elnök (MTI/EPA/POOL/ISP/Martin H. Simon)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink