Továbbra is ajánlott az oltás

Hírek vg.hu
Habár nincs ok pánikra, a koronavírus-variánsok elleni védőoltás továbbra is ajánlott, emellett nincs minden kérdésre kétséget kizáró válasz – derült ki a Világgazdaság cikkéből. A lap a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot kérdezte.

Leginkább az oltóorvos szakvéleményére bízná a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), hogy felvegyünk-e negyedik vagy ötödik oltást most, hogy a koronavírus visszatérőben van világszerte – derült ki a vg.hu cikkéből.

Immáron harmadik hete emelkedik a koronavírus-koncentráció a szennyvízben, ami elsődleges indikátora a várható fertőzéseknek, esetleges megbetegedéseknek és a kórházi ellátási igénynek. Az NNGYK legfrissebb közlése szerint a mintavételi helyek kétharmadát stagnálás jellemzi, de emelkedés látható Egerben, Kecskeméten, Pécsett, Szekszárdon, Szolnokon és Tatabányán, csökkenés pedig egyedül Miskolcon mérhető.

Milyen tünetekre figyeljünk?

Azt már augusztusban tudtuk, hogy az Eris variáns eljutott hozzánk is, máshol pedig már a Pirola is megjelent. Az NNGYK válaszaiból mindenekelőtt kiderül, a hazai lakosság jelentős része be van oltva, aki pedig három oltással is rendelkezik, egyértelműen nagyobb védettséget élvet a variánsokkal szemben is. Az Eris variáns enyhe influenaszerű tüneteket okoz és gyorsan terjed, viszont a súlyos megbetegedés kialakulásának a veszélye rendkívül alacsony.

Negyedik ismétlő oltás esetleges beadásáról dönthet az oltóorvos, lényegében mindig egyedi mérlegelés alapján dől el, illetve a páciens akkor kérheti a negyedik vakcinát, ha a harmadikat legalább négy hónapja kapta meg. Az ötödik (harmadik megerősítő) oltás beadásáról pedig mindig egyéni mérlegelés alapján mindig az oltóorvos dönt a védőoltást igénylő személy egészségi állapotának, krónikus betegségeinek és gyógyszerelésének figyelembevételével.

A teljes cikk itt olvasható.

Borítókép – oltást felvenni érdemes, de a szükségességet az egyén egészségi állapota határozza meg. Fotó: MTI/Vajda János

További híreink