Tovább gyengült a turizmus novemberben

Hírek figyelo.hu

A vendégéjszakák száma 2019 novemberéhez képest 85 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma a kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz mérten 65 százalékkal csökkent – írja a KSH közleményében.

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezésére irányuló védelmi intézkedések hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 93 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 76 százalékkal csökkent, és az összes vendégéjszaka 76 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 85 százalékkal volt kevesebb az előző év novemberinél. A belföldi vendégéjszakák száma a szezonálisan és a naptárhatással kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz mérten 65 százalékkal csökkent.

2020. novemberben az előző év azonos hónapjához képest:

A külföldi vendégek száma 96, a vendégéjszakáké 93 százalékkal visszaesett.

A szálláshelyekre érkezett 20 ezer vendég 75 ezer vendégéjszakát töltött el.

A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma kevesebb mint tizedére csökkent. Az üdülőháztelepeken, a kempingekben, a panziókban és a közösségi szálláshelyeken is 75 százaléknál nagyobb volt a visszaesés. A legnagyobb mértékű (98, illetve 95 százalékos) csökkenés a Balaton turisztikai régióban, illetve Budapesten történt.

A belföldi vendégek száma 80, a vendégéjszakáké 76 százalékkal lett kisebb.

A vendégszám 94 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 238 ezer volt. Az öt kereskedelmi szálláshelytípusból a panziókban 58, az üdülőháztelepeken 76 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak.

Az éjszakák kétharmadát szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 80 százalékos volt.

A közösségi szálláshelyeken és a kempingekben az előző év novemberi forgalom harmada (33, illetve 34 százaléka) jelentkezett. A visszaesés a Balaton turisztikai régiót érintette leginkább.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 85 százalékkal (6 milliárd forintra) esett vissza.

Novemberben 1765 kereskedelmi szálláshely, köztük 679 szálloda és 717 panzió volt nyitva a hónap egy részében, vagy egészében.

Tavaly január–novemberben az előző év azonos időszakához képest:

  • A kereskedelmi szálláshelyek 55 százalékkal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 75, a belföldiek 36 százalékkal kevesebb (3,6 millió, illetve 9,5 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 57 százalékkal csökkent, és 225 milliárd forintot tett ki.

(Borítókép: Belföldi turista család kislánya előre szaladva egyedül nézi Szent István király lovas szobrát és a Halászbástyát a Budai Vár csaknem teljesen üres Szentháromság terén, ott ahol a Covid19 vírus-világjárvány előtt állandóan tömegek tolongtak. (MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink