Tovább esett a beruházások értéke

Hírek figyelo.hu

Az idei harmadik negyedévben 12 százalékkal maradtak el a beruházások az egy évvel korábbitól, az április-június időszakhoz képest 2,1 százalékkal maradt el a szezonálisan igazított adat – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. Az elemzők a beruházások 7-8 százalék közötti esését várták, szokatlanul nagy, plusz-mínusz 5 százalékpontos bizonytalansági sávval. Arra felhívták lapunk a figyelmét előzetesen, hogy

az építőipar rossz harmadik negyedéves teljesítménye miatt elképzelhető, hogy a válság mélypontját jelentő második negyedévnél is rosszabb lesz a tényadat.

Szinte minden ágazatban csökkentek a beruházások,

az egészségügyben viszont duplájára ugrottak a fejlesztések

– olvashatjuk a statisztikai hivatal beszámolójában. A kereskedelem, az információ-kommunikáció és a közigazgatás fejlesztései enyhén nőttek.

A KSH kommentárja szerint a beruházások visszaesését elsősorban a nagyobb létszámú vállalatok okozták, különösen a külföldi tulajdonú és állami vállalatok fejlesztései mérséklődtek. Az idei év első kilenc hónapjában 8,6 százalékkal maradtak el a fejlesztések a 2019-es azonos időszakitól.

(Borítókép: NeoLeo, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink