Történelmi eső mosta le a térképről Dubajt

Hírek vg.hu
Az Egyesült Arab Emírségekben másfél évnyi csapadékmennyiség esett le egy nap alatt. A főváros, Dubaj pedig különösen érintett, ahol az áradások legalább egy ember halálát okozták.

Heves viharok sújtották az Egyesült Arab Emírségeket, elárasztva a főbb autópályákat és megzavarva a dubaji nemzetközi repülőtér működését. A kormány szerint az ország 75 éve nem tapasztalt ekkora esőzést

Az esőzések hétfő este kezdődtek, kedd késő délutánra pedig több mint 142 milliméternyi csapadék hullott le Dubajban, ez átlagosan másfél év alatt lezúduló mennyiség a sivatagi városban.

A CNBC értesülése szerint egy férfi életét vesztette, amikor autóját elsodorta az áradás Rász el-Haimában, az ország hét emírségének egyikében, több tíz embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

Dubaj-szerte házakat árasztott el, autókat sodort le az utakról és metróállomásokat öntött el a vízözön, amelyre a száraz Arab-félszigeten fekvő ország infrastruktúrája egyáltalán nem volt felkészülve. A hatóságok tartálykocsikkal próbálják kiszivattyúzni a vizet az elárasztott területekről, miután a csatornarendszerek teljesen megteltek.

A heves esőzés a dubaji nemzetközi repülőtéren, a világ legforgalmasabb légikikötőjében is elakadásokat okozott, a kifutópályák és a terminálok alsó szintjei is víz alá kerültek. A csapadékkal párosuló vihar miatt egész nap villámlást lehetett tapasztalni országszerte, amelyek közül több is belecsapott a Burdzs Kalifába, a világ legmagasabb épületébe.

Felszólítunk mindenkit, hogy tegyenek meg minden óvintézkedést, maradjanak távol az áradással és vízfelgyülemléssel érintett területektől, amíg elmúlik ez a kivételes katasztrófa – közölte az emírségek kormánya a X-en. Elrendelték az iskolák és más közintézmények bezárását, és más cégeket is arra kértek, hogy engedélyezzék a távmunkát alkalmazottaiknak.

A történelmi esőzést okozó vihar korábban a szomszédos Bahreinben és a félsziget végén található Ománban is áradásokat okozott, az utóbbi esetében 18 halálos áldozatról számoltak be a hatóságok.

Mind Omán, mind az Egyesült Arab Emírségek, amely tavaly az ENSZ Cop28-as klímacsúcsának adott otthont, korábban arra figyelmeztetett, hogy a globális felmelegedés valószínűleg hasonló árvizekhez fog vezetni világszerte.

 

Címlapfotó: AFP

 

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink