Törökország nem mond le az orosz gázról

Hírek Moszkovits János
Recep Tayyip Erdoğan államfő a május 19-i Atatürk-emléknapon tett nyilatkozatában megerősítette, hogy nem áll szándékában megszakítani az Oroszországgal meglévő szoros gazdasági kapcsolatokat, ugyanakkor Ukrajnával is szeretné fenntartani a jó viszonyt. Azt mondta, kiegyensúlyozott politikát szándékszik fenntartani mindkét ország vezetőjével, folytatja velük a telefonos egyeztetéseket, írja a Hürryet portál alapján a kijevi Korrespondent.

A török állam nem tud lemondani az orosz gázról, hiszen ebből fedezik az ország fogyasztásának az 50 százalékát, hangoztatta Erdoğan, és arra is emlékeztetett, hogy az orosz állami atomenergia cég (a Roszatom leányvállalata) építi a török Akkuyu nukleáris erőmű blokkjait, amelyek közül az elsőt jövőre fejezik be és helyezik üzembe. (A tervek szerint a másik három reaktorral 2025 után készülnek el.)

A török elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszeripari szektor területén Ukrajnával számos partnerségi szerződésük is van, amelyeket meg szeretnének hosszabbítani. Egyébként az orosz-ukrán háborúban Kijev török Bayraktar drónokat használ, amelyekkel jelentős károkat okozott az ellenséges hadsereg ellen. Február elején Recep Tayyip Erdoğan és Volodimir Zelenszkij megállapodott, hogy Ukrajnában is fognak Bayraktar drónokat gyártani.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink