Többletes maradhat a fizetési mérleg

Hírek figyelo.hu

A következő években az árumérleg hajthatja a folyó fizetési mérleget, ugyanakkor a jövedelemegyenleg is jobban alakulhat, mint a válság előtt.

Tavaly egymilliárd euró lehetett a folyó fizetési mérleg többlete, ami a jövőben évről évre fokozatosan, 0,5-0,5 milliárd euróval javulhat – mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Emellett a tőkemérleg aktívuma az uniós forrásoknak köszönhetően a finanszírozási képességet is magasan tarthatja. A szakértő várakozása szerint a felülről számított finanszírozási képesség akár az 5 milliárd eurós többletet is elérheti. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője hangsúlyozta: az árumérleg kedvező alakulása következtében a bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százaléka körül alakulhatott a folyó fizetési mérleg. Az árumérleget az ipar és a termékexport gyors magára találása segítette, ami a belső kereslet és ezzel az import nyomott szintjével párosult.

A szakember idén GDP-arányosan 0,5 százalékos, 2022-ben pedig 0,2 százalékos folyó fizetésimérleg-többlettel számol.

Az árumérleg idén is magasan maradhat, és a nemzetközi turizmus beindulása a szolgáltatások egyenlegének visszakapaszkodását segítheti – magyarázta a K&H Bank vezető elemzője. Suppan Gergely szintén az áruegyenleg további javulását várja. Amíg a belső kereslet nyomott, addig magas szufficittel számolhatunk, azonban a belföldi, anyagigényes beruházások felpörgése miatt az import magasabban alakulhat a tavalyi szintnél, ami visszafoghatja az árumérleg többletét. A járványügyi korlátozások miatt felhalmozódott kényszermegtakarítások egy részét fogyasztási cikkekre költheti a lakosság, ami szintén a behozatalt erősítheti.

Áprilisban jelentős javulás várható, mivel idén várhatóan nem állnak le a gyárak, mint tavaly.

A Takarékbank elemzője kifejtette: az oltási program előrehaladtával a turizmus is újraindulhat, ami a szolgáltatási egyenleg javulását eredményezheti.

A jövedelem soron változás várható – húzta alá Németh Dávid. Míg tavaly a Magyarországon tevékenykedő nemzetközi cégek profitja beszűkült, és az anyavállalatoknak kevesebb pénzt utaltak, addig idén a gazdaság felpörgése a cégek teljesítményét is megdobhatja, így a profitok hazaküldése is nagyobb mértékű lehet. Az elemző arra számít, hogy a jövedelmek miatt nem nő nagymértékben a folyó fizetési mérleg. Suppan Gergely felhívta a figyelmet: a jövedelemegyenleg romlását ellensúlyozhatja egy tétel:

a Richter már az idén is 300 millió dollár szabadalmi díjat kaphat, ami hosszabb távon évi 800 millió dollárig is felkúszhat.

Emellett a magyar multik jó eredményei is javíthatják a jövedelemmérleget. A Takarékbank szakembere szerint a korábban bejelentett beruházások következtében a működő tőke beáramlása (FDI) folyamatos lehet, az újrainduló projektek is növelhetik ennek a sornak az eredményét. Németh Dávid szintén jelentős FDI-re számít 2021-ben, hozzátéve, hogy az egész régióba nagy összegek jönnek.

(Borítókép: Máthé Zoltán, MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink