Több tízezer munkahelyet védenek a bértámogatások

Hírek VG

A koronavírus-járvány okozta tavaszi sokk után tartósnak bizonyult munkaerő-piaci fordulat következett be, a foglalkoztatás újra élénkül. A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében létrehozott bértámogatási programok jelenleg is a teljes, 280 ezres támogatotti létszám több mint negyedének nyújtanak védelmet. A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően Magyarország, a magyar gazdaság a vírusválság dacára is működik

– mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Az ITM a Gazdaságvédelmi Akciótervben meghirdetett bértámogatásokkal mintegy 280 ezer munkavállalón segített. A bértámogatások és egyéb intézkedések (adó- és járulékcsökkentés, hitelmoratórium, beruházás-ösztönző és hitelprogramok stb.) összesen 1,4 millió munkavállaló kilátásait, lehetőségeit javították. A kormányzati lépéseknek jelentős szerepe van tehát abban, hogy a foglalkoztatottak száma ismét meghaladja a 4,5 millió főt Magyarországon.

A járvány első hulláma idején létrehozott bértámogatások még mindig több tízezer munkavállalónak segítenek. A július közepe után hozott döntések nyomán

jelenleg is több mint ezer cég kap munkahelyvédelmi bértámogatást több mint 10 ezer munkavállalója után.

Ebben a programban ezen felül további mintegy 2 ezer vállalkozás több mint 20 ezer munkavállalója számára garantál biztonságot a munkaerő kötelező továbbfoglalkoztatása. A munkahelyteremtő bértámogatás hat hónapos támogatási időszaka révén foglalkoztatásban van az összes érintett, közel 30 ezer cég kis híján 40 ezer dolgozója. A kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) szektor célzott programja pedig közel 100 cég több mint 4 ezer magasan képzett munkavállalója után fizet most bértámogatást.

„Összességében tehát elmondható, hogy több mint 33 ezer cég közel 75 ezer munkavállalója részesül napjainkban is a bértámogatások nyújtotta védelemben. A munkaerő-piacon annak sincs jele, hogy a programban nyújtott hozzájárulásokból kifutó cégek automatikusan elbocsátanák érintett dolgozóikat.

A hazai foglalkoztatás szintje már elérte az év eleji értéket,

a regisztrált álláskeresők száma pedig a júniusi mélypont után több mint 53 ezerrel csökkent. A gazdaság működőképességét támogató intézkedésekkel a jócskán az uniós átlag alatti munkanélküliség tovább mérséklődhet Magyarországon” – fogalmazott Bodó Sándor.

Borítókép: Lang Róbert/Somogyi Hírlap

Ezek is érdekelhetnek

További híreink