Több mint száz mozdonyt venne a MÁV

Hírek figyelo.hu
Már folynak a tárgyalások a MÁV-Start Zrt. és a kormány között 115 új mozdony vásárlásának lehetséges finanszírozási konstrukciójáról – tudta meg a társaságtól a Világgazdaság. A flotta fiatalítása mellett az egységesítés is cél.

Az idén augusztus végéig 739 esetben mondott le teljesen vagy részlegesen vonattovábbítást a MÁV-Start Zrt. a mozdonyai műszaki meghibásodása miatt.

A társaságtól e dátumig megrendelt 688 296 vonat 99,6 százaléka ért el a célállomásra

– közölte a Világgazdasággal a MÁV-Start, amelyet lapunk a vontatóeszközei állapotáról, illetve az ezzel kapcsolatos fejlesztési terveiről kérdezett.

Jelenleg 462 villamos- és 371 dízelmozdony, továbbá 7 bérelt mozdony tartozik a MÁV-Start vontatási állományába, ez a társaság közlése szerint elég a közszolgáltatási kötelezettségek teljesítéséhez. A társaság bérbe nem ad mozdonyt, viszont átlagosan több mint száz mozdonnyal nyújt vontatási szolgáltatást más vasúttársaságoknak, évente körülbelül 300 ezer megrendelési órában.

A MÁV-Start által üzemeltetett villanymozdonyok átlagosan 39,9, a dízelek 40,2 évesek, a hazai mozdonypark átlagéletkora hozzávetőleg azonos a szlovákiai és a csehországi állami vasúti járművekével.

(Borítókép: MTI / Máthé Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink