Több ezer nemzetközi fuvarozót érint: leáldozik a korongos tachográfoknak

Hírek Barát Mihály Tamás
Bő másfél éven belül csak olyan tehergépjárművek és autóbuszok vehetnek részt a nemzetközi forgalomban, amelyek új generációs digitális tachográffal felszereltek.

Az európai nemzetközi személy- és áruszállítás hamarosan végleg búcsút inthet az analóg tachográfoknak és az elavult, régi digitális menetíró készülékeknek: a 3,5 tonna súlyt meghaladó új járművek néhány hónapja csak Smart 2 okos tachográffal regisztrálhatók nemzetközi fuvarozásra, ezután pedig a már forgalomban lévő gépjárművekben is kötelező okos menetíró készülékre váltani.

Az analóg, vagy „nem okos” – vagyis első generációs – digitális tachográfok átépítési határideje 2024. december 31., míg 2025. augusztus 21-től minden, 3,5 tonnát meghaladó nemzetközi teherszállításra használt gépjárműben már kizárólag második generációs eszközök alkalmazhatók.

A másfél éves átmeneti időszak ellenére azonban nincs ok hátradőlni: a becslések szerint 1,5-2 millió járművet kell átépíteni az Európai Unióban ez idő alatt.

A kapacitások jelenleg még elegendők a cserék lebonyolítására, de ha tervezés nélkül – a határidőhöz egyre inkább közeledve – az igény exponenciálisan megnő, akkor valószínűsíthető, hogy egyesek csak jóval az engedélyezett határidő után tudják majd ezeket a cseréket végrehajtani

– nyilatkozta a Világgazdaságnak Pomozi Gyula, a székesfehérvári székhelyű Szelpo AutoControl Systems Kft. ügyvezető igazgatója.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink