Tengerszinthez kötött diszkrimináció

Hírek Moszkovits János

Szlovákiában a kisebb és alacsonyabban fekvő települések kevesebb pénzt kapnak az állami költségvetésből. Ez hátrányosan érinti a legtöbb felvidéki magyar önkormányzatot. Őry Péter, a Szövetség párt elnökségi tagja az Európai Parlament Petíciós Bizottságához fordult a hátrányos megkülönböztetés megszüntetése érdekében.

A bizottság befogadta a beadványt, tájékoztatta pénteken a ma7.sk felvidéki hírportált a politikus. Őry, aki egyébként hosszú ideje Csallóközcsütörtök (Štvrtok na Ostrove) nagyközség polgármestere, reményét fejezte ki, hogy az ügy tárgyalása nyomán megszűnhet a magyar lakosságú települések hátrányos megkülönböztetése. Kifejtette: a Szlovák Köztársaság személyi jövedelemadóra (szjára) vonatkozó újraelosztási rendszere több olyan elemet tartalmaz, amely hátrányosan érinti az ország lakosságának nagy részét, gyakorlatilag két csoportra osztva a településeket és azok lakóit.

A 2004 óta érvényben lévő rendszer az alkalmazottak és a magánvállalkozók által befizetett szját úgy osztja szét, hogy előnyben részesülnek a nagyobb népességű, valamint a magasabban fekvő települések.

Az első szempont az 50 ezernél több lakossal rendelkező településeknek kedvez. A második kritérium a magassági szorzó, amely szerint a forrás nagysága nő a 300 méter tengerszint feletti magasságot meghaladó községek esetében, e szint alatt pedig csökken. A magyar közösségek éppen a kisebb és a földrajzilag alacsonyabban fekvő településeken élnek.

A rendszer azt okozza, hogy hosszútávon egy-egy magyarlakta községtől tíz- és százezer euró összegeket vonnak meg éves szinten, ami 2004 óta százmilliókra rúghat.

Mivel mindössze tíz 50 ezernél népesebb város van Szlovákiában, ez azt jelenti, hogy a többi 2877 településtől vesznek el pénzt. Ez a tíz város regionális, turisztikai, ipari központ, vagyis az eleve gazdagabbat segíti a szegényebbek rovására.

Nem nézhetjük tétlenül, hogy míg a Pozsony több mint 500 eurót kap egy lakosa után, a fővárostól néhány kilométerre lévő falvak, mint például Csallóközcsütörtök, már csak összegnek a felét, nyilatkozta korábban Őry Péter.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink