Tempósan nő az önkéntes kasszák vagyona

Hírek Barát Mihály Tamás
Nő a kezelt portfólió mérete a pénztári szektorban, de a taglétszám csak az egészségkasszáknál emelkedik.

A harmadik negyedév végén hajszál híján 1700 milliárd forintos portfóliót kezeltek a magyarországi önkéntes nyugdíjpénztárak, ami dinamikus, 11,7 százalékos növekedést tükröz az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett adataiból. A taglétszám viszont lassan ugyan, de tovább csökkent a szeptemberig számolt egy év alatt az önkéntes nyugdíjkasszáknál: a pénztárak a harmadik negyedévben 1,095 millió tagot tartottak nyilván, ami 1 százalékkal – nagyjából 11 ezer fővel – kevesebb a bázisidőszakinál.

A tagdíbevétel 8,1 százalékkal emelkedett éves összevetésben, így megközelítette a 96,4 milliárd forintot.

A bevételen belül változatlanul a tagok befizetései dominálnak: ezek összege 72,2 milliárd forintot ért el kilenc hónap alatt, 8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ami még feltételnül figyelemre méltó, hogy az idei első kilenc hónap látványos fordulatot hozott az önkéntes nyugdíjkasszák befektetéseinek eredményénél: miközben egy évvel korábban még 23,9 milliárd forintos mínuszt voltak kénytelenek elkönyvelni ezen a soron, addig az idén már közel 56,9 milliárd forintos nyereségük keletkezett.

Fotó: Getty Images

A magánnyugdíjpénztáraknál az év első kilenc hónapjában is folytatódott a korábban már jellemző tendencia,

vagyis az, hogy a lassan apadó taglétszámhoz stabilan növekvő vagyon társul. Ami az előbbit illeti, a harmadik negyedévre 53,4 ezer tagot mutattak ki a magánnyugdíjpénztáraknál az MNB statisztikái, így újabb, nagyjából 900 fő hagyta ott egy év alatt a magánkasszákat. A kezelt portfólió mérete viszont nagyjából a tizedével növekedett éves összevetésben, és megközelítette a 285 milliárd forintot.

Az egészség- és önsegélyező pénztáraknál – ahol most az első fél éves adatok állnak rendelkezésre – viszont több mint 20 ezerrel emelkedett a tagok száma a júniusig tartó egy év alatt, meghaladva így az 1,044 millió főt. A szolgáltatási célú befizetések összege az év első hat hónapjában 29,5 milliárd forintot ért el a kasszáknál, 14 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A szolgátatásokra fordított kiadások viszont ennél is gyorsabb ütemben, 17,6 százalékkal emelkedetek, és éppen elmaradtak a 28 milliárd forintos szinttől. A pénztári alapok vagyona 70,3 milliárd forintot tett ki az első fél év végén az egészség- és önsegélyező pénztáraknál, ami 5,9 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

Aktívan kezdték az őszt a megtakarítók

(Borítókép: Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink