Teljes napfogyatkozás ma este: felpezsdült a turizmus, tombolnak az összeesküvés-hívők

Hírek vg.hu
Milliók készülnek a teljes napfogyatkozásra Észak-Amerikában. A természeti jelenség jelentősen felpörgette a turizmust az Egyesült Államokban, rengeteg fesztivált szerveztek, több millió látogató utazik a leglátványosabb helyekre. Nem maradhatnak ki az izgalmakból az összeesküvés-elmélet hívői sem: van aki szerint Isten utolsó figyelmeztetése, de sokan úgy vélik, a CERN részecskeütköztetőjével akarnak ma este démont idézni.

Teljes napfogyatkozás esetén a Hold teljes árnyéka a Földre vetül, és a Hold látszólagos mérete nagyobb, mint a Nap látszólagos mérete: napok óta ez a természeti jelenség tartja lázban az Amerikai Egyesült Államok lakosait és a csillagászat szerelemeseit egyaránt

A hétvégén már több millióan keltek útra a hétfő délutáni teljes napfogyatkozás sávjába, amely délnyugatról-északkeleti irányban szeli át az Egyesült Államokat, mintegy 4000 kilométer hosszan és csaknem 200 kilométer szélességben.

A természeti jelenséget először Texas államban lehet majd megfigyelni, ahol helyi idő szerint hétfőn fél 2-kor éri el a teljességet mintegy 4 és fél percen keresztül. A Hold árnyéka bő egy órával később Maine államnál hagyja el az Egyesült Államok területét

Részleges napfogyatkozás az Egyesült Államok területének nagy részén látható lesz, Los Angelesben a Nap mintegy felét foglalja majd el a Hold, ahogy Miamiban is. A fővárosban Washingtonban csaknem 90 százalékos lesz.

Több tízmillió embert érint milliárd dollárokat mozgat meg a jelenség

A teljes napfogyatkozás sávjába eső területen mintegy 44 millió ember él, és jelentősen megnövekedett turizmusra számítanak, komoly bevétellel. Egy fogyasztói felméréssel foglalkozó intézet, a Lisa W. Miller & Associates közelmúltban készült kutatása szerint 12 millió ember kel útra, hogy láthassa a maga teljességében láthassa a csillagászati jelenséget. A legtöbben, mintegy 1 millióan Texast választják, ahol leghosszabb ideig lesz észlelhető a napfogyatkozás.

A The Perryman Group gazdasági és pénzügyi elemzőcsoport várakozása 1,5 milliárd dollár közvetlen turisztikai többletbevételről szól, de ez a járulékos bevételekkel együtt meghaladhatja a 4,5 milliárd dollárt. A legkomolyabb közvetlen bevételre Texas turisztikai ipara számíthat, mintegy 420 millióra, de New York államban is negyedmilliárd dollárt várnak.

A természeti jelenség sávjába eső településeken számos fesztivált tartanak, Clevelandben már hétvégén elkezdődtek a rendezvények. Washingtonban az országos repülési és űrkutatási múzeum (National Air and Space Museum) külön tudományos ismeretterjesztő előadásokkal készül hétfőn a fővárosban élők és oda látogatók számára.

Az Egyesült Államok területének jó részén áthaladó teljes napfogyatkozás, amelynek sávja a nyugati parttól a keleti partig húzódott, legutóbb 2017-ben volt. A két partvidéket érintő hasonló jelenség legközelebb 2045-ben lesz. Ugyanakkor az ország kisebb területeit érintő teljes napfogyatkozás 2033-ban Alaszkában lesz látható, majd 2044-ben Montana, valamint Észak-Dakota államban

Jól látható, melyik nagyvárosokban lehet a legjobban látni a jelenséget. Fotó: NASA

 

Démont idéznek a részecskegyorsítóban vagy Isten sújt le az emberekre?

Az összeesküvés-elméletek abból indulnak ki, hogy összefüggés lehet a New Yorkot megrázó 4,8-as erősségű földrengés és a jövő hétfőn az Egyesült Államokon végigvonuló teljes napfogyatkozás között – derült ki az ATVgyűjtéséből.

Nem véletlen, hogy a New Jerseyben tapasztalt 4,8-as erősségű földrengés pont megelőzte a nagy amerikai napfogyatkozást, ami 4/8-án (vagyis április 8-án) következik be” – írta Andrew Graf az X-en.

Az egybeesésre mások is felfigyeltek, és többen azt javasolták, hogy az érintett térségekben élők vonuljanak ki a nagyvárosokból földrengésbiztos helyekre és készítsenek maguknak és családjuk túlélőcsomagot is.

Nem ez az egyetlen elmélet, ami összeköti a két eseményt. A pénteki földrengés epicentruma New Jersey állam Lebanon nevű települése alatt volt, míg a hétfői teljes napfogyatkozás egy másik közel-keleti hangzású településen, az Indiana állambeli Niniveh város fölött is áthalad. Az ősi asszíriai városban van a hagyomány szerint a bibliai Jónás próféta sírja, aki bűnbánatra szólította fel a niniveieket.

A legőrültebb feltételezés szerint a CERN nem véletlenül pont április 8-án teszteli a Large Hadron Collider-t, a világ legnagyobb és legnagyobb energiájú részecskeütköztetőjét, hogy egybeessen a 2024-es teljes napfogyatkozással.

Az IFLScience cikkében egy Facebook-csoportot szemlézett, akik szentül hisznek abban, hogy Aleister Crowley – a hírhedt angol okkultista és író – 1904. április 8-án – tehát napra pontosan 120 éve – kapcsolatba lépett egy Aiwass nevű démoni entitással, és hogy a CERN most ismét megpróbál kapcsolatot teremteni a démonnal.

Ilyen kísérleteket meglehetősen gyakran végeznek, így valószínűleg az időzítésnek nincs összefüggése az észak-amerikai csillagászati ​​tevékenységgel.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink