Teherviselő képességének határán a biztosítási szektor

Hírek Tóth Balázs
Erdős Mihály, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) elnöke szerint teherviselő képességének határához érkezett a hazai biztosítási szektor. A MABISZ elnöke ezt a biztosítók szövetségének szerdai, budapesti konferenciáján mondta, melynek központi témája a fenntarthatóság volt.

Az elnök hosszasan elemezte, hogy az éghajlatváltozás egyre nagyobb gondot okoz a biztosítási szektornak is. Az elmúlt negyven évben 1,1-1,4 fokkal, az elmúlt 120 évben 1,2-2,0 Celsius fokkal emelkedett meg Magyarországon az átlaghőmérséklet, a klímaváltozás fizikailag és mentálisan is katasztrofálisan érinthet bennünket – mutatott rá a MABISZ elnöke. Jelezte: az aszálykárok idén rekordokat döntöttek, hozzátéve, hogy Magyarországon 4,5 millió hektár termőterületet érinthet potenciálisan az aszály, de ezzel összevetve biztosítási szerződést az aszálykárok kivédésére csupán 680 ezer hektár esetében kötöttek. Hazánkban 100 ezer hektárt öntöznek rendszeresen, ami töredéke annak, ahol öntözni kellene.Arról is szólt, hogy 2022 első három negyedévében több mint 80 milliárd forint új megtakarítás áramlott a hazai életbiztosításokba, de a piaci folyamatok eredményeként az átértékelődés, vagy inkább a leértékelődés hatása több mint 160 milliárd forint veszteséget idézett elő. Januárban kommunikációs kampányt indít a MABISZ annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az úgynevezett alulbiztosítottság problémájára és az értékállóság jelentőségére a mostani inflációs környezetben.
2022 első felében a szektor kárráfordításának értéke meghaladta a tavalyi év második félévének kárráfordítását. Az idei év egészében több mint 60 milliárd forinttal megemelkedhet a szektor kárráfordítása. Az idei nyáron 41 milliárd forint aszálykár keletkezett az országban, a tavalyi 10 milliárd forintot kitevő károk után. Idén a a mezőgazdasági biztosítások díjbevétele mintegy 20 milliárd forintot tett ki. 2022 első félévében 26 milliárd forintos nyereséget ért el a hazai biztosítási szektor a tavalyi első féléves 51 milliárd forinttal szemben, az aszálykárok és az extraprofitadó miatt azonban a második félévben további jelentős visszaesés várható. A szektornak több mint 50 milliárd forintnyi extraprofitadót kell fizetnie az idei év egészében, az előleg befizetését november 30-áig kell teljesítenie a biztosítóknak.

Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerint az elmúlt években számos csapás érte a biztosítási szektort. Először is a Covid-19 miatt bekövetkező korlátozások, és a járvány miatti halálozások megugrása hatott negatívan, de az orosz-ukrán háború is felerősítette a negatív folyamatokat. Az ellátóláncok leállása, akadozása, az építőipari ellátási sokkok, a gépjármű-alkatrészek gyártási problémái, az élelmiszeripari árrobbanás, az energiaválság is csapások közé tartozik. Az infláció megugrása magával hozta a kárinfláció megemelkedését, vagyis a kárértékek jelentős megnövekedését. Ezzel párhuzamosan bekövetkezett a kötvények leértékelődése, és a forint árfolyamgyengülése is negatívan hatott a biztosítási piacra. Ezzel együtt a jegybank folyamatosan ügyel arra, hogy a biztosító cégek biztonsági tőkepuffere meghaladja a 150 százalékos szintet.

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink