Távközlési szuperholding születik

Hírek Figyelo.hu
Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt.

Apportálás útján akár az Antenna Hungária (AH) többségi tulajdonát is megszerezheti a 4iG – közölte szerda délután a társaság. A közlemény szerint erről a cég képviselői már alá is írták az előzetes megállapodást Mager Andreával, az AH tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Állam képviseletében eljáró Nemzeti Vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterrel.

A megállapodás értelmében a 4iG a tulajdonába kerülő távközlési profillal működő társaságokat apportálja az állammal közös vállalatba, az Antenna Hungáriába, aminek révén többségi tulajdonossá válhat. A tranzakció legfontosabb feltételeit tartalmazó végleges szerződést később írják alá.

A felek a nemzeti távközlési vállalat profiljának megfelelő társaságok apportjáról várhatóan az előzetes megállapodások véglegesítését, valamint az Antenna Hungária átvilágítását, és 2021. október közepéig történő vagyonértékelését követően határoznak majd.

Az ügylet célja, hogy az állami és a magántőke együttműködésével egy olyan

stratégiai távközlési és telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató vállalat jöjjön létre,

amely versenyképes piaci szolgáltatások mellett, kellő súllyal képviseli a nemzeti érdekeket az iparágon belül. A tőkeművelet fejleményeiről a 4iG a jövőben folyamatosan tájékoztatja részvényeseit – olvasható a tőzsdei társaság BÉT holnapján közzétett közleményében.

A megállapodás tárgyát képező Antenna Hungária évtizedek óta meghatározó szereplője a hazai telekommunikációs szektornak. A vállalat az országos digitális földfelszíni televíziós- és analóg rádiós műsorterjesztés kizárólagos szolgáltatója Magyarországon.

A társaság 25 százalékos tulajdonnal rendelkezik a magyarországi Telenorban (Telenor Magyarország és Telenor Real Estate, CETIN Hungary), a folyamatban lévő akvizíció lezárását követően pedig a tulajdonába kerül a kormányzati távközlési infrastruktúrával rendelkező, illetve azokat üzemeltető MVM NET Zrt. is.

Az AH emellett jelentős szolgáltatásokkal van jelen a rendezvényszervezés, műsorgyártás, műsorterjesztés, távközlés, műholdas kommunikáció, illetve a távközléshez kapcsolódó IT szolgáltatások területén.

A 4iG a telekommunikáció, illetve műholdas kommunikáció terén is folyamatosan bővíti érdekeltségeit (CarpathiaSat, Hungaro DigiTel) és szolgáltatásait. A tőkepiaci társaság idén tavasszal az Antenna Hungáriával közös expanziós stratégiát, valamint jelentős magyarországi és nemzetközi akvizíciókat jelentett be, melyek sikeres lezárásával a 4iG rövid időn belül az informatika mellett a távközlési iparág egyik meghatározó szereplőjévé válhat.

A 4iG távközlési és telekommunikációs portfóliójában az apport által érintett társaságok körét többek között a folyamatban lévő akvizíciók, továbbá az Antenna Hungária Zrt. vagyonértékelésének eredménye is meghatározza majd.

Jászai Gellért, a 4iG vezérigazgatója és többségi tulajdonosa márciusban közölte, hogy a cég megvásárolná a hazai távközlési piac egyik meghatározó vállalatát, a DIGI-t is.

A szerdai bejelentést követően a tőzsdén megélénkült a 4iG részvényeinek forgalma, rövid időn belül közel 500 millió forintos forgalom mellett több mint 7,3 százalékkal, 693 forintra drágultak a papírok a nap végére. Ezzel egyidejűleg 0,9 százalékkal, 431 forintra estek vissza a Magyar Telekom részvényei.

A 4iG-é lett a montenegrói Telenor

(Borítókép: Jakub Porzycki, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink