Tavaly több mint 2500 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek a kkv-k

Hírek Tóth Balázs

Tavaly összesen 4221 milliárd forint értékű közbeszerzést valósítottak meg Magyarországon, mely jelentős bővülést jelent 2020-hoz képest, és nagymértékben meghaladja a pandémia előtti, 2019. évi volument is – közölte a Közbeszerzési Hatóság.

Az eljárások 85 százalékában vettek részt nyertesként kis- és közepes vállalkozások, melyekhez így rekordösszeg, 2521 milliárd forint került a hazai közbeszerzések eredményeként.

A Közbeszerzési Hatóság közzétette a 2021-es évre vonatkozó gyorsjelentését, melyben rámutatnak: a tavaly összesen 7 676 közbeszerzési eljárást folytattak le hazánkban összesen 4 221 milliárd forint értékben. Ez rekordot jelent:

23 százalékkal haladja meg a koronavírus járvány előtti utolsó „békeévben”, 2019-ben lefolytatott eljárások összértékét, ami akkor 3430 milliárd forintot ért el.

2021-ben a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is az építési beruházás bizonyult a legjelentősebb kategóriának a beszerzéseket tekintve, ugyanis a közbeszerzési eljárások 38,9 százalékát, értékének pedig 62,4 százalékát ezek tették ki. Az eljárások számának mintegy egyharmadát, érték szerint pedig 17,1 százalékát az árubeszerzések adták, míg a közbeszerzések további 27,2 százalékát, érték szerint pedig egyötödét a szolgáltatás-megrendelések tették ki.

Az építési beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzések száma és értéke az elmúlt évekhez képest nőtt: mintegy ezer milliárd forinttal nagyobb értékben bonyolítottak le építési beruházást 2021-ben, mint az azt megelőző, koronavírus-járvánnyal sújtott évben.

„Tavaly több mint 4220 milliárd forint értékben valósultak meg közbeszerzések, amely nemcsak az utóbbi évekhez képest, hanem az elmúlt tíz év statisztikáit összevetve is rekordot jelent. 2020-ban véget ért az előző, 2014-2020-as uniós költségvetési időszak, és tavaly kezdődött el az új, 2021-2027 közötti uniós programozási szakasz, ezeknek a periódusoknak a végén jellemzően lecsökken a közbeszerzési eljárások száma, míg az új programozási időszakok elején ismét megemelkedik. Fontos tudni, hogy a Partnerségi Megállapodással, illetve a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervvel kapcsolatos tárgyalások elhúzódása a közbeszerzések dinamikájára nincs hatással, mert a kormány előfinanszírozza az ezekből megvalósítandó projekteket, és az Európai Bizottság egyébként is mindig utólag számolja el az uniós forrásból megvalósított beruházásokat – hívta fel a figyelmet Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A kis- és közepes vállalkozások hagyományosan jól teljesítenek a hazai közbeszerzéseken: az utóbbi három évben a darabszámot tekintve rendre megközelítette a 90 százalékot azoknak a beszerzéseknek az aránya, melyekben nyertesként vettek részt kkv-k. Az eljárások összértékét tekintve pedig tavaly rekord született, hiszen a kis- és közepes cégek összesen 2521 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket.

(Borítókép: Ziegler Ostyagyár, családi vállalkozás Zsámbékon. 2021.03.01 (Németh András Péter / Szabad Föld)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink