SZTNH: bővül a digitalizált tudományos dokumentumok száma

Hírek Pindroch Tamás
Folyamatosan nő az online elérhető régi szabadalmak és védjegyek száma a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon – tudatta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

Immár több mint egy éve zajlik az SZTNH dokumentumainak digitalizálása és közzététele. A hivatal Frecskay János Szakkönyvtárában őrzött kiadványok közül most újabb, közel 25 ezer oldalnyi érhető el bárki számára a hungaricana.hu oldalon.

2021-ben kezdődött meg az SZTNH digitalizálási projektje, amelynek eredményeként eddig közel 450 ezer oldalnyi dokumentum elektronikus archiválási munkái valósultak meg, és segítségével egy olyan, egyedi dokumentumgyűjtemény vált elérhetővé, amely segítheti a jog- és technikatörténeti kutatásokat. A tavaly lezajlott folyamat során többek között a XX. század eleji Védjegylajstromok, a Központi Védjegyértesítők 1901 és 1949 közötti számai, valamint a hivatal első húsz évéből származó több, mint 65 ezer szabadalmi leírás vált egyszerűen elérhetővé a kutatók számára.

A projektben most újabb, nagyjából 25 ezer oldalnyi anyaggal bővült a Hungaricanán elérhető hivatali dokumentumgyűjtemény. A digitalizált anyag mostani gyarapodásának egyik alapját az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemle és elődlapjainak 1988 és 2005 közötti lapszámai képezik.

A most elérhetővé vált gyűjtemény másik nagy szeletét az úgynevezett out-of-commerce, azaz kereskedelmi forgalomban már nem kapható jog- és technikatörténeti szakkönyvek adják. 2021. június 1-jétől hatályosak azok a szerzői jogi szabályok, amelyek révén a könyvtárak, archívumok a gyűjteményük részét képező, kereskedelmi forgalomban nem elérhető műveket digitalizálhatják és online elérhetővé tehetik. A hivatal Frecskay János Szakkönyvtárának állományából mostantól 50, ebbe a körbe eső kötet is elérhető a Hungaricana weboldalán. Hozzáférhetővé váltak többek között a hivatal korábbi megjelenésű és az iparjogvédelmi ismereteket megalapozó Iparjogvédelmi kézikönyvei, a gazdag technikatörténeti forrásként használható Műszaki nagyjaink című könyvsorozat kötetei, de más érdekességek is. Így például a hazai fényképezés történetét feldolgozó Magyar fotográfia története – a fémképtől a színes fényképig című kötet Szilágyi Gábor tollából vagy Borsy Károly műve A pécsi nyomdászat kezdetei címmel.

Boratókép: Andrey Suslov, PuzzlePix/Shutterstock

 

 

További híreink