Szintet léptek

Hírek Gyöngyösi Balázs
Az innovációs potenciálra és a sportdiagnosztika térnyerésére épít a legnagyobb laborszolgáltató, amely a pandémia legnehezebb napjaiban is az élen járt a PCR-tesztelésben. Póda Tamás, a Synlab Hungary kereskedelmi és marketingigazgatója szerint a Covid-válság után várhatóan visszaépül a preventív vizsgálatok piaca.

Nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában a Synlab a legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltató.

A 36 országban jelen lévő cégcsoport mintegy 25 ezer munkavállalót foglalkoztat, több mint kétmilliárd eurós éves árbevételt realizál, ami mögött hozzávetőleg 500 millió elvégzett vizsgálat áll. Itthon a Synlab Hungary Kft. sikerén a legutóbbi cégadatok szerint 968 szakember dolgozik, a 18,4 milliárd forintos tavalyi forgalom 30 százalék feletti növekedést tükröz, miközben a kétmilliárd forintot meghaladó profit az egy esztendővel korábbi bázisidőszak nyereségének durván a két és félszerese. „Üzletileg, a Covid-válság hozadékaként tekintenek sokan a PCR-tesztekre, mi nem. A 6000 négyzetméteres csepeli központunkban felépített jelentős mikrobiológiai és kémiai laboratóriumi háttérrel kötelességünknek éreztük a járvány kezdetekor, hogy segítsünk. Magától értetődő volt, hogy a teljes kapacitásunkat felajánljuk az állami szektornak” – mondta a Figyelőnek Póda Tamás, a Synlab kereskedelmi és marketingigazgatója.

Büszkék arra, hogy egyetlen magánszolgáltatóként kaptak megbízást a Nemzeti Népegészségügyi Központtól. Ezzel együtt a járványügyi működéssel járó jelentési kötelezettség nem volt újdonság a számukra, hiszen az a pandémia előtt is a mindennapi tevékenységük része volt. Míg másutt egymást érték az elbocsátások, náluk újabb szakembereket kellett felvenni: az ősszel plusz ötven pozíciót nyitottak és töltöttek be.

Átállított gépek

Mielőtt bárki is azt hinné, hogy a koronavírusteszteknek tudható be a dinamikus bővülés, a szakember jelezte: esetükben ez tavaly 300 ezer vizsgálatot jelentett a mintegy 50 millió egyéb mellett. Felidézte: a PCR metodikája egyáltalán nem volt ismeretlen számukra, miután a humánpapilloma-vírussal (HPV) kapcsolatos vizsgálatok is hasonlóan zajlanak. „Alapvetően csak át kellett állítani a gépeket. Igaz, szükséges volt bővíteni is a kapacitást, hogy nagyobb volument tudjunk ellátni” – mutatott rá Póda Tamás. Ugyanakkor az elvégzett tesztek számában mutatkozó nagyságrendi különbség is azt támasztja alá, hogy sokan fordultak a magánellátáshoz, miután az állami egészségügy lehetőségei az utóbbi időszakban igencsak be voltak határolva. A szakember ezt azzal erősítette meg, hogy a 3500 szerződéses partnerük táborában – amelyben kis lakásrendelők ugyanúgy vannak, mint nagy magánklinikák – látványosan megugrott az aktív beküldők száma: a korábbi 1300-1400-as tartományból 1700-1800 fölé kúszott a mutató.

Mindez olyan összetett logisztikai rendszert is sejtet, amely itthon jóformán csak a Magyar Postáéhoz hasonlítható.

Alapos háttérmunkát igényel a minták napi begyűjtése száz vérvételi helyről és hetven szakellátótól. A megnövekedett igények kielégítéséhez pályázati pénzt is igénybe vehetett a Synlab Hungary, amely 140 millió forintos támogatást nyert el a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség versenyképesség-növelő konstrukciójában. A 281 millió forint összértékű beruházásból a kapacitásbővítés mellett a koronavírus tesztelésével kapcsolatos fejlesztésekre is költöttek, ezáltal a tavasszal átadott járványügyi laboratóriumi részleg akár napi ötezer PCR-teszt kiértékelésére is képessé vált.

A támogatásból újabb laboratóriumi eszközöket, berendezéseket szereztek be, valamint új vérvételi és értékelési kiválósági központot hoztak létre, s egy speciális Covid–19-labor is megkezdte működését. Kérdéses, hogy mi lesz a pandémia után. Az igazgató úgy véli, a vásárlási szokások változása várható. Az utóbbi időszakban a többség azért vett igénybe magánegészségügyi ellátást, mert rákényszerült, ezzel szemben a pandémiás időszak múltán törvényszerű, hogy újra előtérbe kerülnek majd a preventív céllal érkező ügyfelek.

Feljött a magánszektor

Nagy változást hozott a humándiagnosztikai partnerek összetételében az elmúlt három-négy év. Póda Tamás 2017 óta a Synlab felső vezetője.

Míg a belépésekor 60-40 százalékos túlsúlyban voltak az állami megrendelések, azóta ez az arány megfordult a magánszféra javára. Az utóbbi növekedéséhez a privát egészségügy egészének a térnyerése mellett az is nagyban hozzájárult, hogy a mintavételi hálózat felépülésével jóval elérhetőbb laboratórium lett a Synlab. Négy esztendővel ezelőtt csak 15-20 helyen voltak megtalálhatók a szolgáltatásaik, ma már viszont csaknem 100 ponton. A bővítést szisztematikus brandépítés kísérte: minden lehetséges eszközzel azt célozták meg, hogy a céget ismertté tegyék azoknak a potenciális partnereknek a körében, amelyeknek az orvosi diagnosztika terén is nagy elvárásaik vannak.

Bár meghatározó üzletág a humándiagnosztika mellett a környezetanalitika, az utóbbi csak az árbevétel tizedét adja.

Ettől függetlenül rendkívül fontos a szerepe. A minket körülvevő látható és láthatatlan anyagokkal, hatásokkal foglalkozik, például a levegő- és zajszennyezéssel, a felületi sterilitási vagy vízösszetétel-vizsgálatokkal.

Ebből fakadóan meghatározó partnerek a hotelláncok, a fürdők, a balatoni és a velencei-tavi strandok is. A biológiai expozíciós mutatók (BEM) akkreditált laboratóriumával a „háta mögött” megkerülhetetlen tényezővé vált a turizmusban is a Synlab, amely a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének és a Magyar Fürdőszövetségnek is a tagja. A környezetanalitikai területnek is van azonban egy ipari lába, hiszen minden olyan termelő-gyártó vállalatnál előírás a rendszeres vér- és vizeletvizsgálat, ahol a munkavállalók az egészségkárosodás veszélyének vannak kitéve. Ezáltal a nagy autógyárakkal is együtt dolgoznak, valamint azok széles beszállítói körével, jellemzően a fém-, a műanyag- és a gumiipar szereplőivel.

Új dimenzió

A Synlab hazai működésére is jelentős hatást gyakorolt, hogy az anyacég április 30-án a Frankfurti Értéktőzsdére lépett. Nagy siker volt, hogy az első négy órában kétmillió eurós kereskedés valósult meg. Multisodó környezetként jellemezte a magyar leányvállalatot Póda Tamás, kiemelve: szakmailag mindig is a topon volt a laboratórium, de e mögé a szervezeti felépítésnek is fel kellett nőnie. A Synlab a világ harmadik legnagyobb humánegészségügyi laboratóriumi hálózatát működteti, és bár a szakemberek négy kontinens 36 országából osztják meg egymással a tapasztalatokat, a magyar részleget a top 5-ben tartják számon, a német központon túl a francia, az olasz és a spanyol részleg társaságában. A kereskedelmi és marketingigazgató megítélése szerint az élmezőnybeli tagság egyrészt a nagy volumenben alkalmazott innovatív eljárásoknak, másrészt a sportdiagnosztikai részleg térnyerésének köszönhető.

Mérföldkő volt, hogy ez év márciusában a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hivatalos laboratóriumi szolgáltatója lett a Synlab, így a már zajló és augusztus 8-ig tartó tokiói olimpiára való felkészülésben a vállalat sportdiagnosztikai részlege is fontos szerepet vállalt. Az együttműködés jegyében a társaság speciális laborvizsgálatokkal és szakértőkkel állt az ötkarikás játékokra készülő sportolók rendelkezésére. Póda Tamás kifejtette: ezeknek a vizsgálatoknak a segítségével teljes kép kapható a sportolók egészségi állapotáról, előre jelezhetők bizonyos sérülések, megelőzhetők betegségek és hiányállapotok.

Abban az értelemben is speciális területként jellemezte ezt a közeget, hogy a sportolók bioritmusa, anyagcseréje, tápanyagigénye jelentősen eltér az átlagtól.

A XXI. századi élsportban a sportdietetika a felkészülés elengedhetetlen része: egy jól kialakított, egyéni sajátosságoknak megfelelő étrenddel például elősegíthető az izomzat, az ízületek vagy éppen a kötőszövetek regenerációja, növelhető az állóképesség, valamint támogatni lehet az izomtömeg fejlődését. A márciusi bejelentés óta a cég 10 sportági szakszövetség 78 kvótás versenyzőjének a felkészülését felügyelte. Értelemszerűen 300 ezer szabadidő-sportoló nem kaphat külön-külön akkora figyelmet, mint egy olimpikon, éppen ezért az őszi időszak egyik nagy dobása lehet a Synlabtól, hogy az eddigi tudásra, tapasztalatra építve, mesterséges intelligencia segítségével automatizálnák a sportdiagnosztikát az átlagemberek számára.

Minden pályán otthon

A Synlab Sport a futballvilágban is fajsúlyos tényezővé vált, a Covid–19-protokoll részeként az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos laboratóriumi partnere lett a cégcsoport. A megállapodás a 2020–21-es szezonra szólt, de a kedvező tapasztalatok miatt meghosszabbították a 2021–22-es kiírásra is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden UEFA-rendezvényen a Synlab végezte az elmúlt idényben a PCR-tesztelést, ahogy a Bajnokok Ligájában vagy az Európa-ligában, úgy a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon is,

de ideértendő minden további felnőtt- és utánpótlás-mérkőzés, női labdarúgó-esemény, sőt a futsal is.

A társaság számára a koronavírustesztek elvégzésének a rutinszerű gyakorlatán túl ez azért volt nagy lehetőség, mert megismerkedhetett olyan kaliberű klubokkal, mint a Barcelona vagy a Juventus, esetükben pedig a további széles körű sportdiagnosztikai együttműködés hatalmas lehetőség. A Synlab hazai csapata ott volt végig a tavaly ősszel a Bajnokok Ligája csoportkörében vitézkedő Ferencváros játékosai mellett is, mint ahogy laboratóriumi partnerként a magyar labdarúgó-válogatott Eb-re történő kijutását és a tornán való szereplését is asszisztálta.

A cikk a Figyelő hetilap legújabb számában került publikálásra.

(Borítókép: Figyelő-archív)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink