Szerényebben teljesített januárban az ipar

Hírek figyelo.hu

2021 januárjában az ipari termelés volumene 6,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,8 százalékkal csökkent. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2021 januárjában kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2020 januárjában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal növekedett.

A csökkenéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás jelentősen, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nőtt.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban az előző hónaphoz viszonyítva 0,2, az áprilisi mélyponthoz képest 57 százalékkal nőtt.

Az élelmiszeripar is zsugorodott

A KSH szokásához híven az első becslésben meglehetősen szűkszavúan kommentálta a meglepetést. A jelentés szerint – nem meglepő módon – a feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértek a kibocsátásban. A járműgyártás jelentős visszaesést produkált, elsősorban az alkatrészhiány okozta átmeneti leállások, műszakcsökkentések következtében. Emellett a másik meghatározó ágazat, az élelmiszeripar is zsugorodott. A pozitív meglepetés így egyértelműen az elektronikai ipar teljesítményének tudható be – írja kommentárjában Virovácz Péter, az ING elemzője.

Előre tekintve, mivel az ellátási zavarok továbbra is jelen vannak,

vélhetően a járműgyártás közel sem tudja kihasználni a teljes gyártási kapacitását. Ráadásul a kötődő beszállítói hálózatok is gyengélkedhetnek. A többi alág esetében sem számítunk tehát jelentős felpattanásra.

Ráadásul a márciusi lezárások is komolyabb zavarokat hozhatnak, elsősorban a munkaerő tekintetében, hiszen az otthoni munkavégzés nem megoldható az ipari munkák túlnyomó többségénél, miközben az iskolák egy hónapig zárva tartanak. Mindent egybevetve könnyen lehet, hogy az ipar az első negyedév folyamán összességében visszahúzza majd a gazdasági teljesítmény. Az új, szigorúbb korlátozások fényében pedig ismételten arról kell beszélnünk, hogy vajon mekkora mértékben zsugorodhat az első negyedév folyamán a bruttó hazai termék. A negyedik negyedéves GDP adat utáni hurráoptimizmus ezzel gyorsan szerte is foszlott.

(Borítókép: A csomagolóüzem a Soós Tészta Kft. vecsési gyárában 2021. február 5-én. A munkahelyek megtartására kapott kormányzati támogatást a cég. (MTI/Kovács Tamás)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink