Szentendre kap okoszebrát

Hírek Sz. H.
A Generali a Biztonságért Alapítvány egy – rendőrségi statisztikák alapján összeállított – 13-as listából szavaztatta meg, hova kerüljön az ország következő okoszebrája, amelynek következtében remélhetőleg elkerülhetőek lesznek a gyalogosgázolások.

A legtöbb voksot kapott helyszín Szentendrén, az Ady Endre út 24-nél lévő gyalogosátkelő lett (5105 szavazattal), így a tervek szerint hamarosan itt is a Pearl Enterprises Kft. kivitelezésében megvalósuló SafeCross® okoszebra segíti majd a biztonságos közlekedést. A számok jól mutatják, hogy a téma rengeteg közlekedő számára fontos: összesen 9832 szavazat érkezett a 13 zebra-helyszínre.

Éves szinten mintegy ezer ember szenved balesetet, miközben átkel a zebrán. A szerencsétlenségek leggyakoribb oka a sofőrök látóterének csökkenése, ami nagyban függ az autó sebességétől: minél gyorsabban halad valaki egy járművel, annál kisebb területen észleli a perifériáról érkező veszélyeket. Elméletben ezek a tragédiák könnyen megelőzhetők lennének, a baleseti statisztikák szerint a sebességkorlátozó táblák és a fekvőrendőrök azonban még mindig nem bizonyulnak elegendőnek. A gyalogátkelő felé közeledve ugyanis a sofőrök egy része továbbra sem a megfelelő tempóban közlekedik. Az okoszebránál viszont az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák hívják fel a járókelőkre a figyelmet. A fényjelzés kizárólag addig tart, ameddig az áthaladás, így a zebra csak indokolt esetben lép működésbe. A technológia már bizonyította hatékonyságát: például egy korábban Debrecenben telepített rendszernél a megállási hajlandóság az okoszebra telepítését követően 55%-kal, két hónappal később pedig már 74%-kal növekedett.

Pár hete átadásra került az 50. okoszebra is, méghozzá Szegeden, a Szabadkai út 54. és a Palánkai utca 2. közötti átkelőhelyen, amely jelentős közúti- és gyalogosforgalmat bonyolít – a hivatalos adatok alapján naponta közel 9000 jármű halad át ezen az útszakaszon.

Kép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink