Szemfülesek voltak a bérbeadók

Hírek Figyelo.hu

Folyamatosan emelkedett a koronavírus-járvány ideje alatt a fővárosi eladó üzlethelyiségek átlagos négyzetméterára

– derül ki az Ingatlan.com által a VG.hu-nak kigyűjtött adatbázisból. Eszerint a nyitás hatása még markánsabban megmutatkozott, miután idén februárról áprilisra 553 ezerről 588 ezer forintra ugrott a kínálati átlagár – mondta Balogh László, a cég vezető gazdasági szakértője. Ez a több mint 6 százalékos hirtelen áremelkedés már egyértelműen a nyitási hullámot tükrözi, és az éttermek körében is megmutatkozott.

Az eladásra kínált éttermi ingatlanok négyzetméterára 564 ezer forintról 594 ezerre emelkedett februártól júniusig.

A járványidőszak korlátozásai ellenére nem nőtt az eladó üzlethelyiségek kínálata, míg 2020 februárjában, azaz a járvány előtt 1700 üzlethelyiséget hirdettek eladásra Budapesten, jelenleg 1338‑at, vagyis a tulajdonosok kivártak, nem szórták ki az ingatlanjaikat. A több mint 20 százalékkal szűkebb kínálatban az árak folyamatosan emelkedtek.

Még tetszhalott a fővárosi turizmus

A Belváros újraéledésének ígérete az üzlethelyiségek piacán is látszik, az V. kerületben 2020 decemberéhez képest 950 ezerről június közepére 1,023 millióra, a VI. kerületben 491-ről 639 ezerre nőtt az eladó helyiségek átlagos négyzetméterára. A kiadó üzlethelyiségek egy négyzetméterre vetített havi átlagos bérleti díja egy U alakú görbét írt le – ismertette Balogh László –, amely június közepén már majdnem 8 százalékkal többet mutat (4576 forint négyzetméterenként), mint tavaly decemberben, és a 2020. februári pre-Covid-szintnél (4459 forint) is magasabb. Ebben főként a VI. és a VII. kerületi üzlethelyiségek bérletidíj-emelkedése játszott közre. A bérbeadásra ajánlott éttermek kínálata kissé bővült az elmúlt két hónapban, a bérleti díjak viszont jelentősen megemelkedtek, négyzetméterenként 4812 forintról 6250-re,

vagyis a bérbeadók feltehetőleg már beárazták a nyitást az üzleti modelljükbe.

A vendéglátó-helyiségek, ezen belül főként az éttermek eladási ára folyamatosan emelkedett idén, de a 2021. júniusi árak (594 ezer forint négyzetméterenként) épp csak meghaladják a tavaly decemberi árszintet (589 ezer forint), miközben a 2020. februári szintet már jócskán túllépik (548 ezer forint). Leginkább a VI. kerület talált magára, ahol mind az eladó éttermek darabszáma, mind pedig az eladási áruk megugrott az elmúlt két hónapban:

421 ezer forintról 604 ezerre nőtt négyzetméterenként.

A VII. kerületben inkább az árak ugrottak meg, méghozzá 436 ezerről 751 ezer forintra, azaz 72 százalékkal, áprilishoz képest a kínálat volumene stagnált. A járványt utómozgások követhetik, bizonyos nagyon értékes vagy nagy múltú egységek is gazdát cserélhetnek, érezhetően megbolondítva az átlagárakat.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink