Szellemi tulajdonvédelem a Soproni Egyetemen is

Hírek Pindroch Tamás
A Soproni Egyetem is csatlakozott azokhoz az egyetemekhez amelyek tudatosabban védik a szellemi tulajdonukat, ezzel nem csak az intézmény innovációit védik, de több bevételt is szerezhetnek. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) közölte: a tudatosabb képzés érdekében szemléletformáló együttműködésbe kezdenek az egyetemmel.

A megállapodás célja, hogy a hallgatók is felelősen gondolkodjanak a szellemi tulajdonról, felismerjék, hogy a saját karrierlehetőségeiket és a nemzetgazdaságot is erősítik, ha megfelelő oltalmakat szereznek alkotásaikra, újításaikra – áll az egyetem közleményében.

A Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, illetve a Szegedi Tudományegyetem után a Soproni Egyetem a következő felsőoktatási intézmény, amellyel együttműködési megállapodást kötött a SZTNH. A cél most is az, hogy a külföldi nagy egyetemek példája nyomán

az egyetemisták itthon is tudatosabban kezeljék a létrehozott szellemi tulajdonukat és megtanulják, hogyan tudják azokat hasznosítani.

Az egyetem vezetősége is tudatában van annak, hogy a hallgatók olyan tudást szereznek, amely később a nemzetközi piacon is pótolhatatlan lesz, ráadásul az egyetemi szintű oltalomszerzés az intézménynek is újabb forrásokat jelent.

5letből érték, avagy: mit ér a vállalkozás szellemitulajdon-védelem nélkül?

„A korábbi években a több mint húsz, akkor még államilag finanszírozott egyetem összesen tízes nagyságrendben adott be szabadalmi kérelmeket, ami messze nem tükrözte azt az innovatív munkát, ami az intézményekben folyik. Azóta viszont megnyíltak azok a támogatási formák, amelyek nemcsak az alapkutatást finanszírozzák, hanem az alkalmazott kutatást és a kísérleti fejlesztést, valamint az ipari problémákra adott egyetemi válaszokat is. Ezen a területen már kimondottan hasznos a szellemi tulajdonjogok védelme is, így a pályázatok kiírásában külön szerepel az erről szóló kötelezettség.

Pomázi Gyula Zoltán
Fotó: mandiner.hu

Mára már százas nagyságrendű oltalmazási ötlet, sőt kutatás-fejlesztési-innovációs projekt fut egy-egy egyetemen,

vagyis az ösztönzők hatására is elkezdtek másképpen tekinteni a lehetőségekre, elkezdtek az immateriális javaikra is ügyelni, és valódi kutatóhelyként viselkedni” – fogalmazott Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

A Soproni Egyetem rektora, Fábián Attila elmondta, 2020 augusztus elsejével ők is modellt váltottak,

ami nem csak egyfajta jogi procedúrát jelentett, hanem elkötelezettséget is, hogy az iparral való kapcsolataikat megerősítsék.

Céljuk, hogy az intézményükben keletkező szellemi termékeket mihamarabb hasznosítani lehessen, amelyből az egyetemnek a későbbiekben árbevétele származik. “A hallgatóinkkal már a kezdetektől, akár az idézetek szintjén el kell fogadtatnunk, hogy tiszteljék, becsüljék mások szellemi alkotásait. Ez egy edukációs folyamat is, így amikor az egyetemről kilépve megalkotják saját szellemi termékeiket, akkor átláthatják az azok értékesítéséhez kapcsolódó jogokat, kötelezettségeket. A Soproni Egyetem ehhez képzésekkel, gyakorlati megvalósításban nyújtott támogatással kíván segítséget nyújtani” – fejtette ki a rektor.

(Borítókép: Résztvevõk a Soproni Egyetem tanévnyitó ünnepségén 2021. szeptember 8-án. Fotó: MTI/Filep István)

További híreink