Egy zsák pénzt még sohasem láttunk gólt lőni

Hírek Gyöngyösi Balázs
Egyelőre az angol Premier League-ben kiesési gondokkal küzd Alan Shearer egykori klubja, a szupergazdag arab befektetői csoporttal a háta mögött azonban egy csapásra jobb anyagi lehetőségei lehetnek, mint a kirakatcsapat Manchester Citynek.

Sokan még ma is Alan Shearerrel azonosítják a Newcastle Unitedet, holott az 1990-es évek ikonikus angol csatára már másfél évtizede nem boldogítja a St James’ Park közönségét. De azért rajta kívül is viselték karizmatikus futballisták a szarkák fekete-fehér csíkos mezét, a szurkolók szívesen emlékeznek Shay Givenre, Gary Speedre, Les Ferdinandra, egy generációval korábbról pedig Kevin Keeganre, Peter Beardsley-re, Chris Waddle-re, a sort még hosszasan lehetne folytatni. Shearerre visszatérve, az angliai Európa-bajnokság után, 1996 nyarán vitte volna a Manchester United és a Real Madrid is a háromoroszlánosok első számú gólvágóját, ő azonban nem kért sem az Old Traffordból, sem a Santiago Bernabéuból, inkább a Newcastle mezére cserélte a Blackburn dresszét. Bár a 2006-os visszavonulásáig 405 mérkőzésen 206-szor zörgette meg a hálót, a csapattal csupán két elbukott FA-kupa-döntőig jutott.

Régi szép idők

Kevés olyan még élő szurkolója van a Newcastle-nek, aki a saját szemével látta a kedvenceket bármit is nyerni, miután a négy angol bajnoki cím közül 1927-es a legutolsó, de a hatszor elhódított FA-kupát is 1955-ben nyerték meg utoljára. A legnagyobb nemzetközi siker a néhai Vásárvárosok kupája, amely 1969-ben került a vitrinbe, a 2006-ban begyűjtött UEFA Intertotó-kupára pedig a többség csak legyint. Igaz, az 1990-es évek közepén kétszer is a frászt hozta Sir Alex Fergusonra a Newcastle, amely a Premier League 1995–1996-os, illetve az 1996–1997-es kiírásában is ezüstérmes lett a Manchester United mögött. A 2000-es években azonban ilyen közelségbe már nem került átütő siker, sőt, előbb 2009-ben, majd 2016-ban is kiesett az élvonalból az északkelet-angliai egyesület, igaz, azonnal vissza is jutott a Championship bajnokaként.

Egy 2005-ös angol–amerikai sportfilmnek köszönhetően olyanok is bepillantást nyerhettek a Newcastle történetébe, akik nem feltétlenül focirajongók, miután a Góóól! című alkotás főhőse, a szegény mexikói bevándorló Santiago Munez egy szerencsés találkozásnak köszönhetően Angliába utazhatott próbajátékra, éppen a „jordik lakta Tyne-ba”, azaz Newcastle-be.

A film hangulata is visszaadta, hogy a futball itt vallás,

mert míg Londonban rengeteg klub van, sőt Manchesterben, Liverpoolban és Glasgow-ban is kettő, addig itt csak a Tyne, a térség 1892-ben alapított közkedvelt csapata. Bár Santiago mesés útja egészen a Real Madridig vezetett, a valóság kevésbé festett rózsás képet Newcastle-ben. Ahogy a nagy eredmények elkerülték az együttest az utóbbi időszakban, úgy igazi egyéniségek sem fordultak meg az öltözőben, igaz, a szurkolók így is kitartottak.

Biztosítékot kaptak

Hónapok óta egyre élénkebb szóbeszéd járta előbb város-, majd ország-, sőt világszerte, hogy küszöbön áll egy olyan kaliberű tulajdonosváltás, amely nem csak helyi szinten hozhat drasztikus változásokat. Szeptember közepén felgyorsultak az események, majd október 7-én le is zárult a Newcastle United tulajdonjogának 80 százalékát érintő adásvétel, a klubot egy szaúdi-arábiai hátterű konzorcium vásárolta meg, amely a 430 milliárd dolláros szaúdi állami befektetési alapból (PIF), valamint a PCP Capital Partners és az RB Sports and Media nevű cégből áll. Jaszir al-Rumjjan, a PIF vezetője, a Newcastle United új elnöke a székfoglalójában előrebocsátotta: az ügylet hosszú távú befektetést jelent számukra, hogy kihasználják a klubban rejlő lehetőségeket és tovább építsék az egyesület örökségét. A fogadtatás több mint beszédes volt: miután megerősítették, hogy az eddigi tulajdonos, Mike Ashley 14 esztendő után értékesíti a sportvállalkozást, a drukkerek ünneplésbe kezdtek a St James’ Park mellett.

Drukkerek a St James’ Parkban Fotó: Paul ELLIS / AFP

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a Newcastle United, az angol futball egyik leghíresebb klubjának új tulajdonosai lehetünk. Köszönjük a szurkolók évek óta tartó hűséges támogatását, és izgatottak vagyunk, hogy együttműködhetünk velük” – mondta Jaszir al-Rumjjan. Fontos részlet, hogy a PIF 14 hónappal ezelőtt visszavonta 305 millió fontos ajánlatát, miután a Premier League akkor még nem adta meg a jóváhagyást az adásvételhez. A helyzet azóta annyiban változott, hogy a katari székhelyű beIN Sports műsorszolgáltató, a Premier League jogtulajdonosa kijelentette:

Szaúd-Arábia feloldja a csatorna eddigi tiltását, és leállítja az illegális streamingszolgáltatásokat is.

Szintén fontos lépés volt, hogy a Premier League „jogilag kötelező érvényű” biztosítékot kapott arról, hogy egyértelműen elkülönül egymástól a PIF és a szaúdi állam, annak ellenére, hogy a PIF elnöke Mohammed bin-Szalman, a szaúdi koronaherceg.

Sztárok keringője

Ezzel a Newcastle United lett a 14. klub a Premier League 20 csapatos mezőnyében, amelynek a többségi tulajdonosa külföldi.

Fel van azonban adva a lecke a szaúdiaknak, hiszen sokkal rosszabb a helyzet, mint például a Chelsea-nél, a Manchester Citynél vagy a PSG-nél volt,

amikor elkezdték bele nyakló nélkül önteni a pénzt. A csapat 2012 óta nem végzett a tizediknél jobb helyen, a mostani kiírásban 8 forduló után a tabella utolsó előtti, 19. helyén áll, három döntetlen mellett öt vereséggel. A szarkák szombaton a Crystal Palace otthonában gyűjthetik be a három pontot, igaz, a Selhurst Parkban sem nekik állt a zászló. Steve Bruce vezetőedző – aki legutóbb, a Tottenham ellen (2–3) karrierje 1000. mérkőzésén ült kispadon – felkészült rá, hogy hamarosan meneszthetik, bár szeretné megkapni az esélyt, hogy megmutassa az új vezérkarnak, mire képes. „Amikor nyilvánosságra kerültek a tulajdonosváltással kapcsolatos hírek, azt mondtam, ez a legjobb dolog, ami a klubbal történhet” – emlékeztetett a szakember. Ugyanakkor régóta van a pályán ahhoz, hogy megértse: az új tulajdonosok általában új trénert akarnak. Ennek megfelelően megkezdődött a találgatás, a fogadóirodáknál esélyesnek számít Paulo Fonseca, Frank Lampard és Lucien Favre is, mások a potenciális jelöltek közt tartják számon Steven Gerrardot, Unai Emeryt, Brendan Rogerst, sőt még Roberto Martinezt és Antonio Contét is.

A holland futball-legenda Johann Cruyff klasszikusát idézve,

egy zsák pénzt még sohasem láttunk gólt lőni, ezért legalább olyan izgalmas, hogy kik lehetnek az új igazolások, minthogy kinek a nevével kezdődik a szakmai stáb.

Bár az internet kreatív népe Photoshoppal rögtön Newcastle-szerelésbe öltöztette Lionel Messit, Cristiano Ronaldót, az újhullámos sztárokról, Kylian Mbappéról és Erling Hålandról nem is beszélve. Ekkora bejelentéseket egyelőre a szurkolók sem várnak, az viszont reálisnak tűnik, hogy akár már januárban komoly erősítést jelenthet Jesse Lingard (Manchester United) és Dele Alli (Tottenham), míg többen beharangozták rajtuk kívül James Tarkowski (Burnley) és James Maddison (Leicester) érkezését is.

Az európai klubok sem akarnak kétévente vb-t

A szabadnapos orvos

Ha az eredményekre egyelőre várni is kell, egy szívet melengető jelenetet már a legutóbbi, Tottenham elleni mérkőzésről is eltehettek emlékbe a Newcastle-szurkolók. A bajnokit félbe kellett szakítani, amikor egy néző rosszul lett a lelátón. Az állapotát szerencsére stabilizálni tudták, amiben nagy szerepe volt egy szabadnapos orvosnak, aki a lelátóról sietett társa segítségére. Miután elszállították a beteget, a doktort álló tapssal díjazta a közönség. A következő fejezet a klub stabilizálása lesz, de ez aligha megy majd egyik napról a másikra, hiszen a Manchester Citynek is hosszú évekre és több százmillió fontra volt szüksége, mire felépült az égszínkék vár.

A cikk a Figyelő hetilap október 21-iki számában került publikálásra.

(Borítókép: Europress/Paul ELLIS)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink