Shein: mesteri húzással tarolnak a divatpiacon

Hírek Kriván Bence
Négy éve elzavarták, most India leggazdagabb üzletembere révén visszatérhet a világ legnépesebb országába a kínai fast fashion-ipar üdvöskéje. A Shein Mukesh Ambanival szövetkezve nyerő párost alkothat, és a vele szembeni nyugati aggodalmakat is eloszlathatja – legalábbis részben.

Hatalmas üzletet kötött a kínai fast fashion e-kereskedelmi óriás India leggazdagabb emberével, s ezzel újra megnyílhat előtte a világ legnépesebb országának piaca. A Shein 2020-ban már feltörekvő cégként jelen volt az indiai piacon, de a számos áldozatot követelő júniusi kínai–indiai határvillongások következményeként egyike volt annak az 59 kínai internetes platformnak, amelyek előtt bedeszkázták az indiai piacra vezető út ajtaját.

A visszatérés Ázsia legvagyonosabb üzletemberének, a kiterjedt fizikai és online kiskereskedelmi hálózattal (is) rendelkező Mukesh Ambaninak köszönhető, ő ütötte nyélbe azt az üzletet, ami mindkét szereplő számára előnyökkel kecsegtet.

Mukesh Ambani. Van érzéke az üzlethez. AFP

Shein-visszatérés kikövezett úton

Ennek értelmében Ambani a 250 milliárd dolláros piaci értékű Reliance Industries nevű cégcsoportján keresztül térhet vissza termékeivel Indiába a Shein, s ehhez igénybe veheti a partnervállalat online applikációit, s ami ennél is talán fontosabb, az ország legnagyobb kiskereskedelmi hálózatát üzemeltető, 2006-ban alapított és kisgömböcként nagyra hízott Reliance Retail üzlethelyiségei, áruházai is a rendelkezésére állnak.

Ebből pedig nem kevés van: a különböző márkaneveken futó hálózatok mintegy hétezer településen 18 836 kereskedelmi egység közvetítésével százmilliókat szolgálnak ki nap mint nap. Legutóbbi nagy húzásuk a német Metro Cash & Carry nagykereskedelmi lánc indiai ágának 340 millió dollárért történt megvétele volt tavaly márciusban.

A Reliance és a Shein már egy éve szervezi a partnerségi kapcsolaton alapuló visszatérést, amely az Economic Times meg nem nevezett vezetőkre hivatkozó értesülései szerint már annyira konkrét, hogy a Shein fast fashion világa pár héten belül bebocsátást nyer Indiába.

Ez az üzlet minden bizonnyal jelentősen javít a Shein londoni tőzsdére lépési terveinekmegítélésén, s a 63 milliárd dolláros IPO útjából elgördít egy nagy követ – igaz marad ott még jó néhány, közte

  • a bivalyerős kínai kitettség,
  • az alapanyagok és a ruhák gyártása során felmerült rabszolgamunka és kizsákmányolás ügye,
  • valamint az engedékeny vámszabályokkal való visszaélés kérdése.

A Shein Szingapúrba költöztette ugyan a székhelyét, de ettől még tősgyökeres kínai vállalatnak számít, függetlensége az anyaországtól legfeljebb papíron létezik, miközben Kantonban és környékén folyamatos a rendelkezésére álló 5400 beszállítója robotol a friss divatirányzatoknak megfelelő termékek előállításán.

5400 beszállító robotol a friss irányzatoknak megfelelő termékek előállításán. AFP

Gyártást is visz a Shein Indiába

Ebben is változás lesz az indiai szál révén, ugyanis a Shein gyártást is visz a szomszédba, így leszerelheti a kínai eredetet kifogásoló nyugati aggodalmakat, amelyek elsősorban a legnagyobb piaca, az Egyesült Államok felől fogalmazódnak meg.

Az indiai üzletet viszont a gyártástól az értékesítésig a Reliance szervezi és viszi majd, s ha lesz rajta profit, akkor azon megosztoznak valahogy a Reuters elemzése szerint. A Reliance-nek több mint 25 ezer indiai kis- és középvállalkozás a partnere, az ő mozgatásukhoz szükséges bejáratott technológiát és szakértelmet a Shein viszi az együttműködésbe.

Emellett a Shein olyan pluszforgalmat generál a Reliance-nek, amiről az csak álmodozhatott. A Redseer tanácsadó cég szerint a március végével zárult 12 hónapban a fast fashion divatcikkek forgalma Indiában mintegy 30 százalékkal nőtt, ötször gyorsabban, mint a tágabb divatszegmens.

Minél sikeresebb a Shein, annál több munkahelyet teremt és annál több exportbevételt hoz Indiának. Ráadásul Újdelhi is megnyugodhat, mert a Shein indiai üzleteléseit, megrendeléseit érintő valamennyi adat az ország határain belül marad, ami az egyik fő kifogás volt 2020-ban, amikor az indiai polgárok érzékeny adatainak kínai szervereken való tárolása és rossz szándékú felhasználásának vélt vagy valós veszélye is közrejátszott az 59 gyanús kínai alkalmazás blokkolásának hivatalos indoklásakor.

Hatástalanították a TikTok-bombát

Emlékezetes, hogy ugyanabban az időben esett neki Donald Trump akkor regnáló amerikai elnök a népszerű TikTok videómegosztó szolgáltatás tulajdonosának, a kínai ByteDance-nek, hogy adja át vagy adja el az adatkezelésben jártas amerikai cégeknek a TikTok amerikai üzletágát, mert az alkalmazáson keresztül vásárló lakosság szenzitív adatai rossz kezekbe kerülhetnek Pekingben.

Mindeközben tehát Mukesh Ambani újabb skalpot gyűjthet be a Shein személyében, s tovább növelheti előnyét a Forbes ázsiai milliárdosokat sorba rendező listáján, amelynek most júniusban így alakult az élmezőnye, dollármilliárdokban mérve:

  1. Mukesh Ambani (India) 113,5
  2. Gautam Adani (India) 85,7
  3. Prajogo Pangestu (Indonézia) 61,8
  4. Zhong Shanshan (Kína) 59,3
  5. Colin Zheng Huang (Kína) 50,7
  6. Zhang Yiming (Kína) 43,4
  7. Savitri Jindal és családja (India) 41,2
  8. Ma Huateng (Kína) 40,4
  9. Tadashi Yanai és családja (Japán) 36,8
  10. Li Ka-shing (Hongkong) 35,4

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Shein divatbolt Párizsban. AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink