Saját Duna-partja lesz az új Corvin-sétánynak

Hírek Gyöngyösi Balázs
Bár az elmúlt félévben több tízmilliárd forint értékben kötelezte el magát külföldi beruházások mellett a Futureal, a legnagyobb presztízsű, a Corvin-negyedhez mérhető fejlesztése itthon, a Duna pesti oldalán valósulhat meg. A cégcsoport társalapító-tulajdonosa, Futó Gábor a hitelezés fenntartását segítő jegybanki intézkedést életmentőnek tartja.

Minden azon múlik, meddig tart a válság, de szegmensenként is eltér, kik a nyertesek és vesztesek – állapította meg Futó Gábor. Az utóbbiak közé tartoznak a szállodák, hiszen a vendéggel eltűnik a bevétel is. Úgy látja, a kereskedelmi ingatlanokon belül a bevásárlóközpontok is pórul járnak, mert a járványhelyzet felgyorsította a piacvesztésüket a webáruházakkal szemben. Az irodapiac fő kérdése, hogy a sikeres home office-ra való áttérés milyen keresletváltozást okoz. Ha például a következő öt évben minden vállalat húsz százalékkal csökkenti az irodaigényét, az egy hosszú távú probléma, még akkor is, ha fennmarad a külföldi vállalatok hazai irodaigényének erőteljes növekedése.

A Futureal alapító-tulajdonosa szerint

közép és hosszú távon a lakáspiac is nyertese a válságnak.

Rövidtávon viszont a bérleti piac visszaesik, hiszen nemcsak a turisták morzsolódnak le, hanem a külföldi diákok és dolgozók is. Átmenetileg az értékesítés szintén lassulhat, igaz, a befektetőket részben eleve elszívta a Magyar Állampapír Plusz. Ezzel együtt a régi-új 27 százalékos lakásáfa miatt a kínálat is drasztikusan csökkent. Ha nem lép az állam, nem lesz lakáspiac, ugyanis a magas áfaszint a mostani kivitelezési költségek mellett a szektor 90 százalékát ellehetetleníti.

A szakember üdvözli a rozsdaövezeti fejlesztésekbe visszatérő ötszázalékos áfakulcsot: a piac egy részét biztosan újra fogja indítani, de ez egyelőre félmegoldás. Elég belegondolni abba, hogy ha egy projekten öt százalék az áfa, de az utca másik oldalán 27 százalék, akkor az utóbbi projekt nem lesz életképes. Az ágazat érdeke az ötszázalékos forgalmi adó újbóli egységes alkalmazása, de annak az iparági javaslatnak is van létjogosultsága, miszerint a turizmus mintájára legyen öt százalék áfa plusz négy százalék különadó. Vagyis kétszer annyit még ki lehet fizetni, de az ötszörösét már nem, mert akkor nem tudunk termelni, nem tudunk a nulla százalék áfás használt lakásokkal versenyezni.

A finanszírozás kapcsán Futó Gábor elmondta:

hiteloldalon óriási lehetőség a versenyszférának, hogy a Magyar Nemzeti Bank újabb lökést adott a Növekedési Hitelprogramnak (NHP), illetve kibővítette a Növekedési Kötvényprogramot (NKP).

Van két irodaberuházásuk, a Budapest One folytatása, illetve a Corvin Innovation Campus első üteme, amely abban a pillanatban kérdőjeleződött meg, hogy kitört a járvány. A bérlői igények mellett az NHP-s lehetőség döntötte el, hogy egyik sem késik, hanem a tervezett ütem szerint épül meg, miközben a kettő együtt 70-75 milliárd forintos beruházás.

Az NKP keretében lebonyolított kötvénykibocsátás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Futureal lakásfejlesztési lába, a Cordia az elmúlt hat hónapban csaknem 50 milliárd forintnyi telek akvizíciót hajtott végre. A lengyelországi, németországi és spanyolországi terjeszkedés mellett azonban itthon is nagy dobásra készül a cégcsoport. „Egy Corvin-sétány jellegű nagyprojektet szeretnénk megvalósítani a Marina-parttól északra fekvő, hatalmas, tízhektárnyi fejlesztési területen. Ez a projekt korábban 360 fok néven futott, és a CIB Banktól vettük meg. A terület különlegességét a közvetlen M3-as metrókapcsolat és a kereskedelmi beágyazottság mellett elsősorban az 1,2 kilométernyi saját Duna-part adja, kilátással a budai hegyekre. Unikális fejlesztési lehetőség ez, amellyel különleges kapcsolatot teremthetünk a budapestiek és a Duna között” – árulta el a részleteket az alapító.

A teljes cikk a Figyelő 2020/23. számában olvasható

Ezek is érdekelhetnek

További híreink