Sachs: a világgazdaság célja a fenntarthatóság kell, hogy legyen

Hírek Tóth Balázs
A mostani világgazdaság célja a fenntarthatóság kell, hogy legyen. Vannak azonban olyan kormányok, melyek nem akarják ezt elfogadni – mondta Jeffrey D. Sachs professzor a Magyar Nemzeti Bank pénteki rendezvényén.

Kiemelte: „a stagfláció ismerős fogalom számomra, ebből évekkel ezelőtt írtam a disszertációmat. Napjainkban sajnálatos módon ‘deja vu’-t érzek ezzel kapcsolatban, a történelem sajnos ismétli önmagát.” Jeffrey D. Sachs világhírű közgazdász professzor és bestsellerszerző, innovatív oktató és a fenntartható fejlődés kiemelkedő szakértője. Jeffrey D. Sachs a Columbia University egyetemi professzora, a Center for Sustainable Development igazgatója, a professzor ezt megelőzően 20 évet töltött a Harvard Egyetemen.

Jeffrey D. Sachs professzor szerint újra a geopoitikai viszonyok kerültek előtérbe Fotó: Móricz Sabján Simon

A professzor kifejtette: a geopolitika céljai nem mindenben és nem mindig azonosak a gazdasági célokkal és a jelenleg kialakult világpolitikai helyzet alapja is ez. A fenntartható együttműködésen alapuló gazdaság helyett újra a geopolitikai erőviszonyokat, illetve azok megváltoztatását helyezték a középpontba. Jelezte: az elmúlt 3 évben 4 nagy ellátási sokk rengette meg a világot. A Coviddal kezdődött a folyamat, amely most a szankciókkal folytatódik, és ki tudja, meddig tart még. A korábbi krízisekhez képest az ellátási sokkok mellett környezeti sokkok is nehezítik a világgazdaság fejlődését. Az biztos, hogy a központi bankoknak ezzel nincs dolguk, az ellátási sokkokat a jegybankok nem tudják kezelni – jegyezte meg. Az igazi gazdasági feladat, amiben a központi bankok segíteni tudnak, az a fenntartható gazdaság alapjainak megteremtése. Ehhez először is csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást, el kell érni a zéró karbonkibocsátást. Minden államnak fel készülnie a fenntartható gazdaság megteremtésére. A zero-carbon szintet azonban csak nemzetközi összefogással lehet elérni, megoldani, a nemzetek egyenként ezt nem tudják megcalósítani – mutatott rá. A központi bankok helye ebben a krízis-helyzetben a pénzügyi rendszerek felkészítése a fenntartható gazdaság finanszírozására – mondta a professzor. Jeffrey D. Sachs egy érdekes megjegyzést tett a világ mostani energetikai helyzetével kapcsolatban. Mint jelezte: az orosz energiától való függetlenséget csupán az Egyesült Államok erőlteti és ez már-már nevetséges. A professzor szerint az orosz-ukrán háborúnak megegyezéssel kell véget érnie.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink