Rusvai Miklós: velünk marad a vírus

Hírek Figyelo.hu
Viszont olyan lesz majd, mint a nátha, és egyre kevesebb problémát fog okozni.

A Ciprusi Egyetem szerint kereszteződött a koronavírus delta és omikron variánsa, így lett deltakron. Ezzel kapcsolatban Rusvai Miklós a Blikknek nyilatkozva elmondta, a jelensége nem ismeretlen a virológiában, azonban a ciprusi kutatást még meg kell erősíteni.

A virológus kifejtette, ilyen kereszteződés akkor jöhet létre, ha a koronavírus két különböző típusával egyidejűleg megfertőződik valaki. Az influenza és a koronavírus esetében viszont azért nem alakult ki új variáns, mert az influenza genetikai anyaga különbözik a koronavírusétól. Ugyanakkor további vírusváltozatokra még számítani kell Rusvai szerint, ugyanis a mutáció és a rekombináció a két fő hajtóereje a vírusevolúciónak.

Az ötödik hullám elérte Romániát

Korábban felmerült, hogy az omikron véget vethet a járványnak, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Ha továbbra is azt látjuk, hogy az omikron megbetegítőképessége alacsony és a fertőzőképessége messze-messze meghaladja az összes többi variánsét, továbbá feltételezzük, hogy az omikron által létrehozott immunitás véd, akkor jó úton haladunk efelé.”

Ezzel együtt a koronavírus Rusvai Miklós szerint továbbra is az életünk része lesz.

„A vírus velünk marad, de egyre csökkenő mértékben okoz problémát. Olyan lesz majd, mint a nátha, az is minden ősszel-télen jelentkezik, csak nem okoz fejfájást az egészségügynek” – fogalmazott.

Tizenötezerhez közelített a hétvégi fertőzésszám

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink