Rugalmasan tervezhető a nyaralás

Hírek figyelo.hu

Elnyújtott előszezoni kedvezményekkel, akár ingyenes foglalással és költségmentes elállási lehetőséggel várják az utazási irodák a nyaralást tervezőket. A vakcina megjelenésével Nyugat-Európában felpörögtek a foglalások, drágulnak a szállások. Mindenki várja a vakcinaútlevél-szabályozást.

Az utazási irodák jó része visszafogottabban tervezett erre az évre, mert sok a bizonytalanság a nyaralószezonnal kapcsolatban, de – miként a Világgazdaság kérdésére adott válaszokból kiderült – a világ turisztikai piaca az utóbbi hónapokban bizakodóbbá vált. Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője szerint sok iroda kivár, egyeztetnek, s bár a társaság egyelőre az eredetileg 2020-ra lekötött kapacitásokkal tervezett, minden attól függ, hogy mikor, milyen feltételekkel kezdheti meg a szezont.

Jól jöhet, hogy a június közepétől szep­tember közepéig tartó időszakra – amikor a hazai utazási piac eddig is erős volt – már van remény a tömeges oltásra, s ezzel együtt a járvány érezhető csendesülésére. Az IBUSZ némi finomhangolással

a 2019. évi kapacitásait kötötte le a 2021-es szezonra, a döntően csoportos utakat értékesítő Fehérvár Travel a tavasztól folyamatosan emeli csoportjainak számát, az ősszel pedig már majdnem ugyanannyi utat indítana, mint más években szokott.

A külföldi utazási partnerek árai lényegében nem változtak a derékba tört 2020-as szezon előtti szintekhez képest, de – a Sun & Fun iroda tapasztalatai szerint – rugalmasan kezelnek minden kérést. A lemondott utak esetében gyakran tavaly sem alkalmaztak kötbért, ami a Fehérvár Travel szerint azt bizonyítja, hogy a szállodák tudják, hogy a jó ár-érték arányon kívül a kedvező és rugalmas lemondási és előlegfizetési feltételek is fontosak a foglalásoknál. A Kartago a 2020-ra lekötött kontingensek és kifizetett előlegek döntő részét áthozhatta erre a szezonra.

Tavaly ősszel, az előzetes kapaci­táslekötések idején még lehetett csemegézni az idei kínálatból, de ma már ez jóval nehezebb, hiszen a pozitív hírek nyomán az európai küldő országok pánikszerű lekötésekbe kezdtek – ismertette Komora Zoltán, az IBUSZ vezérigazgató-helyettese. A szálláskínálat rohamosan csökken a főbb európai üdülőterületeken, az árak pedig emelkednek. Előny, hogy a hazai irodák jó része előre, garanciálisan megvásárolt szállásokkal és charterjáratokkal dolgozik – ilyen az IBUSZ útjainak 90 százaléka –, így az online szállásfoglaló portálokon és a fapados járatoknál most tapasztalható áremelkedés őket nem érinti.

Míg a korábbi években ilyenkor már pörögtek az előfoglalások – a nyárra tervezett utak 10-20 százalékát már decemberben lekötötték –, az idén tovább maradhatnak érvényben az előszezoni kedvező feltételek.

Az irodák nagy része most akár ingyen vagy névleges – 10-20 ezer forintos – díjért is engedi lekötni az utakat. Az IBUSZ-nál eddig 14 ezer utas foglalt költségmentesen, nekik március elejéig kell dönteniük, leelőlegezik-e az utazásukat, vagy minden jogi következmény nélkül elállnak tőle.

A Sun & Fun Holidaynél a 20 ezer forintos előfoglalást április 12-ig kell kiegészíteni a 40 százalékos előlegre. A Kartagónál a 20 ezer forintért biztosított út április 26-ig módosítható rugalmas feltételekkel. A Fehérvár Travelnél az utazás megkezdése előtti 66. napig mondhatók le a programok kötbérmentesen, de át is lehet jelentkezni más útra.

(Borítókép: A főváros érdekességeinek megtekintésére érkezett belföldi turisták gyermekei élvezik a hűsítő vízpárát a Széll Kálmán téri szökőkútnál kánikulai melegben. (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink