Rövidebb lett a banki feketelista

Hírek figyelo.hu

Tovább csökkent tavaly a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) szereplő lakossági mulasztások száma, miközben kissé visszaesett az összes, nyilvántartott szerződés mennyisége is – derül ki a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. honlapján szereplő adatokból.

A cég statisztikái szerint az év végén összesen 1,18 millió mulasztást tartottak nyilván a KHR lakossági alrendszerében,

ami jelentősen, 19,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi számtól. A még fennálló lakossági mulasztásoknál is folytatódott a már egy ideje fennálló, csökkenő trend: ezekből 948 ezret tartottak nyilván a BISZ-nél az év végén, ami több mint egyötödével kevesebb a 2019 végi 1,205 milliónál. Közel 12 százalékkal visszaesett a megszűnt mulasztások száma is, és 232 ezret tett ki 2020 végén.

A KHR lakossági alrendszere 9,415 millió lakossági hitelszerződést tartalmazott az év végén, ami közel 3 százalékkal – bő 280 ezerrel – kevesebb a tizenkét hónappal korábbinál.

Ezen belül kicsivel 7,2 millió felett járt a még fennálló, és 2,2 millió felett a már megszűnt szerződések száma, ami 2,6, illetve 3,8 százalékos csökkenés 2019 végéhez képest.

Minimálisan ugyan, de csökkent a KHR lakossági alrendszerében nyilvántartott természetes személyek száma is: éppen háromezerrel járt ötmillió felett, ami 25 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

(Borítókép: Radovan Stoklasa, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink