Románia is küzd az építőanyagok drágulásával

Hírek Figyelo.hu

Romániában is az egeket ostromolják az építőanyagárak, súlyos piaci aránytalanságokkal és az infrastrukturális beruházások leállásával fenyegetve. Utóbbi perspektíva már a kormányt is cselekvésre kényszerítette. Ez ugyanakkor nem ment könnyen: három hónapba telt, míg a román kormány képviselői észlelték az építőiparban dolgozók vészjelzéseit. Miután az építőanyagok átlagosan 40 százalékos drágulása immár súlyosan veszélyeztetni látszik az infrastrukturális beruházások kivitelezését,

a kabinet törvényváltoztatással készül lehetővé tenni a közbeszerzéseken elnyert munkálatokra kötött szerződések módosítását.

Az elképzelés szerint lehetőséget kívánnak teremteni arra, hogy az építőipari alapanyagárak emelkedésének a függvényében mód legyen a közberuházásokra (állami és önkormányzati építkezésekre) vonatkozó kontraktusok aktualizálására. Egyértelművé vált ugyanis, hogy kormányzati beavatkozás híján számos kivitelező képtelen lenne végrehajtani a felvállalt beruházást, miután minden korábbi rekordot megdöntő mértékben nőtt az év első felében a vasbeton, a faanyag, a réz és a kavics ellenértéke. A kormányzati érzékenységet mindenekelőtt az váltotta ki, hogy ágazati képviselők egy ideje folyamatosan figyelmeztetnek: az árrobbanás következtében kénytelenek lesznek felfüggeszteni a közbeszerzéseken elnyert infrastrukturális munkálatok kivitelezését.

Akad olyan termék is – elsősorban a faanyagok között –, amelynek megduplázódott az ára.

Az építőipari munkáltatókat tömörítő szövetség friss kimutatása szerint a hablemez 50, a műanyag cső 25, a horganyzott lemez 45, a kavics 50, a homok 40, az aszfalt 30, a vasbeton 30, a gázolaj pedig 18 százalékkal drágult. Ezek után gyakorlatilag nincs is olyan szektor, amelynek a mindennapjait ne befolyásolná az árak elképesztő léptékű emelkedése, és a helyzetet a kiszállítás terén tapasztalható nehézségek is súlyosbítják. „Egy munkálat értékének a felét rendszerint az alapanyagok teszik ki, ezek átlagosan 40 százalékos drágulása pedig máris a szerződések értékének a 20 százalékos növekedését vonja maga után – összegzett a HotNews.ro hírportálnak Cristian Erbașu, a fenti szövetség vezetője. – Ekkora rést senki sem képes betömni, így ellehetetlenül a szerződések teljesítése.”

A téglapiacon is rendet vág a GVH

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.

(Borítókép: Europress / AFP / Soeren Stache)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink