Rogán Antal: Brutális sokkot jelentenek a gazdaságra nézve a mostani kihívások

Hírek Járdi Roland
Összefoglaló: Minden esélyünk megvan arra, hogy Európa egyik jól fejlődő gazdasága legyünk Megvannak a digitális gazdaság feltételei Technológiaváltás zajlik a világban, egy-két év szünet után végbe fog menni Szakmunkás hitelt indítana a kormány, szuverén gazdaságpolitikára van szükség Brutális sokkot jelentenek a gazdaságra nézve a mostani kihívások

Hogyan hat az európai gazdaság lassulása a magyar növekedésre és milyen kihívásokkal kell szembenéznie a magyar gazdaságnak a veszélyek korában, többek között erről tartott előadást Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Tranziton.

Minden esélyünk megvan arra, hogy Európa egyik jól fejlődő gazdasága legyünk

A miniszter szerint elsőként lesz Európában digitális igazolvány, szerinte ha ezt gyorsan és sikeresen csináljuk, az a magyar gazdaságnak óriási lehetőséget jelent.

Minden esélyünk megvan arra, hogy Európa egyik jól fejlődő gazdasága legyünk

– mondta a miniszter, aki szerint a magyar gazdaság idén növekedni fog, még ha vannak szirén hangok is. Hangsúlyozta, a magyar gazdaságpolitikának meg kell őrizni a szuverenitását, de hogy az marad-e vagy sem, arról majd 2026-ban a választók fognak dönteni.

Megvannak a digitális gazdaság feltételei

Rámutatott: Magyarországon jelentősen nőtt az internetet használók és mobilozók száma, hazánkban az egyik legjobb a mobilinternet-hozzáférés, ez azért fontos, mert megvannak a digitális gazdaság feltételei. Új lépéseket indítottak el az állam nevében.

Szeptemberben kezdődik a digitális állampolgár kiépítése, ami szerinte teljesen új irányt fog megnyitni.

Ugyanakkor számtalan szolgáltatást digitalizáltak már korábban is, ilyen az ügyfélkapu, ami egy ajtó a digitalizáció felé. A következő év második felétől a bankok is alkalmazkodni fognak hozzá, ugyanis ez egy biztonságos azonosító lesz, ami lehetővé teszi, hogy könnyen, gyorsan hozzáférjünk majd az adatokhoz.

Jelezte, hogy ez mindenhol meg fog jelenni, a dohánybolttól a rendőrségen át a bankokig, amelyen keresztül lehet majd időpontot foglalni, vagy épp erkölcsi bizonyítványt igényelni.

Az ősz második felétől ott lesz a digitális aláírás is, gépjármű ügyintézés, erkölcsi igénylése – sorolta az egyes bevezetéseket a miniszter, hozzátéve, hogy az ügyfélkapu időközben majd megszűnik és az év végére már 400 ezer felhasználóval számolnak. Majd 2025 második felében már a közműszolgáltatók is elérhetőek lesznek.

Szépen lassan, ha módom lesz rá, el kezdem kivezetni a papír alapú igazolványokat a következő két évben- moindta Rogán.

Technológiaváltás zajlik a világban, egy-két év szünet után végbe fog menni

Rogán az elektromos autógyártásra rátérve azt mondta, ez egy világtendencia, lehet, hogy Németországban épp visszaesik kereslet, de ez egy technológiaváltás, amiben kulcsfontosságú az energia tárolása, tárolás nélkül nem lesz zöld átállás.

Úgy látja, lehet ebben a folyamatban egy-két év szünet, de végbe fog menni.

Példaként hozta fel a Nokiát, amely nem tudta lekövetni ezt a váltást. Mint mondta, senki nem vitatja, hogy az autógyárak hozzáadtak a magyar gazdaságot, a Mercedes Kecskeméten és az Audi Győrben is gazdagította az országot.

Hangsúlyozta, minden döntést meghoztak, azok a beruházások, amelyek most folyamatban vannak, segíteni fogják majd a magyar gazdaságot.

Szakmunkás hitelt indítana a kormány, szuverén gazdaságpolitikára van szükség

Megvizsgálja a kormány egy szakmunkás hitel elindításának lehetőségét a diákhitel mintájára – mondta Rogán, hozzátéve, hogy erről még nincs döntés a kormányban, de ha békeköltségvetés lesz, akkor erre is sor kerülhet.

A miniszter szerint a szuverén gazdaságpolitika meghozta a gyümölcsét, minden elemét tartani kell, anélkül pedig nincsen stabilitás. Ezzel szemben az Európai Bizottság azt várja el:

  • vezesse ki a kormány a rezsicsökkentést,
  • két kulcsos adórendszert vezessen be,
  • az ingatlanadók mértékének növelését, „Bajnaiék ezt rögtön megcsinálták”, ugyanakkor 2010-ben kivezették,
  • a 13. havi nyugdíj kivezetését.

Azaz szerinte megszorításokat követel Brüsszel, nincs középút, vagy a szuverén gazdaságpolitika, vagy az, amit a bizottság követel. Úgy látja, ha a kormány nem tudja érvényesíteni az akaratát, akkor automatikusan az jön, hogy végrehajtják.

Brutális sokkot jelentenek a gazdaságra nézve a mostani kihívások

A miniszter szerint a háború nem egy olyan esemény, amihez köze lenne, mert Oroszország indította el, de az már Európa döntése, hogy nem semleges félként viselkedett. Ennek következménye az elmúlt évek válságai és amelyek olyan kihívások, amelyek egyenként térdre tudnak kényszeríteni országokat. Szerinte ezek együtt, mint a járvány, az energiaválság, aés az infláció brutális sokkot jelentenek a gazdaságra nézve.

Szerinte még mindig fizetjük a háborús árakat, két dolog határozza meg a gazdaság esélyeit:

  • mennyi idő telik, hogy viseljük a kamatkiadások csökkenését, ez azzal jár együtt hogy idén év végén beindulhat a hitelezés. Hangsúlyozta, ő megérti a jegybank óvatosságát, a politika mindig próbálja erőltetni a növekedést.
  • viszont ez kevés, az igazi siker az lenne, ha béke lenne.

Nem véletlenül beszélünk békéről, azért is, mert jó a magyar gazdaságnak

 

– fogalmazott Rogán, aki szerint többre is képesek vagyunk, erről szól a békeköltségvetés is, amely már a fiókban van. Erről árulta, a családtámogatásokat növeli, a kisvállalatok erősítését fontosnak tartják. Szerinte nem nagy beruházásokat kell támogatni, hanem a kisvállalatokra kell koncentrálni.

A lakosság többségét nem érintette a rezsicsökkentés átalakítása

A lakossági energiaárak terén Magyarországon a háztartások még mindig a legalacsonyabb rezsit fizetik. A magyar családok 85 százalékának semmilyen változást nem hozott a rezsicsökkentés átalakítása. Hangsúlyozta, nyugodtan büszkélkedhetünk azzal, hogy sikerült megőrizni a rezsicsökkentést.

Szerinte ez is hozzájárult ahhoz, hogy ma 1,3 millióan kevesebb szegény van Magyarországon, mint 2010-ben.

Ehhez azonban ellett a munkahely teremtés, a családtámogatások kiterjesztése és a rezsicsökkentés is.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Somogyi Nóra

Ezek is érdekelhetnek

További híreink