A magyarok közel háromnegyedének nem nőttek a rezsiköltségei

Hírek M. O. A.
A háború és az uniós szankciók okozta energiaválság ellenére a magyarok 72 százalékának nem nőttek a rezsiköltségei a tavalyi évhez képest – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív kutatásából. Ez elsősorban a rezsicsökkentési politikának, s emellett a magyarok növekvő energiatudatosságának köszönhető.

A kormány annak érdekében, hogy megvédje a magyar családokat az elszabaduló energiaáraktól, továbbra is fenntartja a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztás mértékéig. Ezzel minden magyar család átlagosan 181 ezer forintot takarít meg havonta – emlékeztetett közleményében a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS). A válaszadók 63 százaléka ugyanannyit, 9 százalékuk pedig kevesebbet fizet idén, mint tavaly, azaz a válaszadók 72 százalékának nem emelkedtek a rezsiköltségei.

Egyre többen figyelnek a karbantartásra is Fotó: Shutterstock

Ebben szerepet játszik, hogy tízből nyolc magyar saját bevallása alapján odafigyel arra, hogy kevesebb energiát fogyasszon. A lakosság többségére jellemző a tudatos és takarékos áram- (90 százalék) és vízfogyasztás (84 százalék), az energiatakarékos eszközök (például LED lámpák vagy alacsony fogyasztású háztartási eszközök) használata (80 százalék), valamint a fűtéstechnikai berendezések karbantartása (72 százalék). Tízből hatan arról számoltak be, hogy odafigyelnek az otthoni hőmérséklet szabályozására. A megkérdezettek többsége gázzal fűt, ezt követi a fával, távhővel és egyéb módon fűtők száma. A nyílászárók cseréje és a szigetelések javítása nagyjából a lakosság negyedére jellemző.

Elsősorban a rezsicsökkentés politikájának és emellett az emberek takarékos energiahasználatának eredménye, hogy a magyarok közel háromnegyedének nem kell többet fizetnie a rezsire, mint egy évvel ezelőtt.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink