Repülőjegyek szinte aprópénzért

Hírek Moszkovits János

Az év eleje óta hihetetlenül olcsó repülőjegyeket kínálnak a fapadosok, de a nemzeti légitársaságok is jelentősen csökkentették áraikat. Szinte nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg valamilyen akció, nem ritka, hogy 10-20 eurós áron kínálnak egy retúrjegyet európai nagyvárosokba, vagy üdülőhelyekre budapesti, bécsi, pozsonyi vagy belgrádi indulással, hívja fel a figyelmet az újvidéki magyarszo.rs és a pozsonyi ujszo.com.

A repülőjegyek ára világviszonylatban akkor kezdett rohamosan zuhanni, amikor terjedni kezdett a koronavírus omikron variánsa. Ekkor ismét megcsappant az utazási vágy, emellett több amerikai légitársaság személyzete is tömegesen megfertőződött, így számos járatot le kellett mondaniuk. Mindez a forgalom jelentős csökkenését eredményezte. Az azonban még a szakembereket is megdöbbentette, hogy egyes légitársaságok milyen mértékben hajlandóak csökkenteni az árakat ahhoz, hogy a keresletet visszaállítsák a gazdaságilag megfelelő szintre. Henry Harteveldt, az egyik legelismertebb amerikai iparági elemző szerint az természetes, hogy januárban és februárban általában olcsóbban kínálják a repülőjegyeket a légitársaságok, de az már korántsem jellemző, hogy az árengedményeket a tavaszi időszakra is meghosszabbítsák.

Ami a régiónkat illeti, Európán belül, január végétől májusig szinte minden városba tudunk foglalni 10–30 euróért jegyet, néha még ennél is olcsóbban is, akár EU-n kívüli országba is. Például Budapestről és a közeli fővárosokból Milánóba, Rómába, Nizzába, Barcelonába, Londonba, Krakkóba vagy Athénba 20 euró körüli vagy alatti áron foglalhatunk, de az olyan népszerű helyek, mint például Köln, Brüsszel, Madrid, Mallorca vagy Párizs sem kerülnek többe 30 eurónál. Pozsonyból több nagy-britanniai járatra 10-15 euróért lehet jegyet váltani, a belgrádi reptérről jelenleg a menettérti jegyek ára 30 eurónál kezdődik, ennyiért lehet például Stockholmba utazni, és 50-60 euróért Genfbe vagy akár az Egyesült Arab Emírségek fővárosába, Abu-Dzabiba.

Ki kell emelni azonban, hogy az említett árak az üzleti utakra vonatkoznak, így egyes járatokon a kézipoggyász mellett más csomagot nem szállíthatnak az utasok.

A repülőjegyárak ugyan kedveznek az utazni vágyóknak, de ez korántsem mondható el az utazási feltételekről. Az omikron vírus rohamos terjedése miatt ugyanis számos ország felülbírálja a határátlépési rendelkezéseit. A távolabbi célállomásoknál megfigyelhető, hogy főleg azokra a helyekre repülhetünk kedvező áron, ahol szabadok a beutazási feltételek, azaz oltással (vagy akár anélkül) léphetünk be. Pont ezért most az Amerikai Egyesült Államok az egyik nagy sláger, Budapestről vagy Bécsből 300 euró körüli áron utazhatunk New Yorkba, Chicagóba, aki tengerparti nyaralásra vágyik, annak jó választás lehet Miami, 440 euróért. Mexikó népszerű tengerparti városa, Cancún is viszonylag olcsón foglalható: Bécsből 400, Budapestről 420 euróért, de aki egy 35 eurós madridi utazással párosítja az egzotikus nyaralást, annak a spanyol fővárosból a mexikói jegy csak 299 euróba kerül, szúrta ki a pozsonyi újság. Mexikó azon kevés országok egyike, ahova az oltatla­nok is utazhatnak.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink