Rengeteg pénzbe kerül az épülethűtés

Hírek
Az egyre terjedő épülethűtés megugró energiaigénnyel jár, drága erőművek építését követeli, ezzel hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás növeléséhez is.

A világon mintegy 2,3 milliárd légkondicionáló berendezés működik, ez a szám 2050-re több mint a kétszeresére, 5,6 milliárdra nő a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése szerint – írja a Világagzdaság.

A cikk szerint a következő harminc évben másodpercenként tíz új készüléket adnak el. A legtöbb ilyen berendezés, 643 millió, Kínában működik, majd az Egyesült Államok következik 387 millióval, Japánban és Dél-Koreában együtt 212 milliót használnak.

A légkondicionálók előretörésében Kína járhat élen, a távol-keleti országban várhatóan 1,419 milliárd eszköz működik majd 2050-ben. Az Indiában várt 1,144 milliárdos darabszám amiatt is kiemelendő, mert ott most összesen 36 millió légkondicionálót használnak.

Az IEA előrejelzése szerint 2050-ben a hűtés viszi majd el a fel­használt energia­­mennyiség 37 százalékát, a háztartási eszközök a 25,5 százalékát, fűtésre 12,5, világításra 7,8 százalék jut, és marad még 17,4 százalék is az egyébre. 

 

Borítófotó: graffoto8, Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink