Rekorddal zártak az MFB Pontok

Hírek figyelo.hu

Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít a hitelintézet életében. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet – írja a pénzintézet közleményében.

A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez és beruházásaikhoz is.

Az észak- és a dél-alföldi régió pontjai fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.

Már több mint 250 milliárd forintot közvetítettek ki a bank vezette konzorcium pénzintézeteiben működő pontok a program 2016-os indulása óta, ami az összes teljesítményének mintegy kétharmada.

Tavaly minden eddiginél többet, 67,4 milliárd forintot helyeztek ki, elsősorban vállalkozásoknak.

A lakossági ügyletek az összes folyósítás majdnem ötödét tették ki, és az igényelhető keret is kimerült.

A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági helyzetben a legnépszerűbb termék a tavaly júniusban elindított nulla százalékos működési hitel volt, amelyből több tízmilliárd forint értékben igényeltek vállalkozások.

Ezen felül a cégek technológiai fejlesztéseihez kapcsolódó eszközbeszerzések támogatása volt jelentős.

A lakosság elsősorban háztartási naperőművek telepítéséhez kereste a kedvezményes konstrukciót. Az MFB Pontokon is érzékelték a járvány hatását: kevesebb volt a fiókot csak az általános érdeklődés miatt felkereső ügyfél, a nagy többség már konkrét elképzelésekkel, tervekkel fordult a banki ügyintézőkhöz – írja a bank.

A legtöbb hitelfolyósítás az észak-alföldi, a dél-alföldi és a közép-magyarországi régióban történt, erre a három régióra jut a kihelyezések majdnem háromnegyede.

A lakosság átlagosan valamivel több mint hárommillió forint, míg egy vállalkozás 52 millió forintos hitelt igényel.

Mivel az előző hétéves uniós költségvetési ciklus lezárul, az új ciklus termékeinek tervezése még tart, 2021-ben a csökkenő termékpalettából nem várnak növekedést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak – írják.

A legnagyobb MFB Pont-hálózattal, valamint a Magyar Bankholding tagbankjainak együttműködésével bíznak benne, hogy ezt a feladatot a lehető legnagyobb szakértelemmel és hatékonysággal biztosítják a hitelt felvenni kívánó vállalkozásoknak – mondta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója.

(Borítókép: Az MFB Pont közvetítői hálózat Flórián téri OTP fiókjának megnyitója. 2017.07.31. (Móricz-Sabján Simon)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink