Regionális felelősségtudat

Hírek Figyelő
Mol Csoportnak regionális kulcsszerepe van az energiapiacon, ezzel jelentős a felelőssége is az ellátásban. Bacsa György, a Mol Magyarország újonnan kinevezett ügyvezetőjét kérdeztük a társaság startégiájáról és az energiabiztonságról.

TOP200 Tartalom

– Ez az egyik első beszélgetés, amikor már nemcsak a Mol Csoport stratégiai vezetőjeként, hanem a Mol Magyarország ügyvezető igazgatójaként is kérdezhetjük. Melyek azok a főbb célkitűzések, kihívások, amelyekre fókuszálni kíván az új pozíciójában?

A Mol Magyarországnak, vállalatcsoportunk zászlóshajójaként, kiemelt stratégiai szerepe van hazánk, valamint a régiónk ellátásbiztonságának garantálásában. Ennek szavatolása és az ezzel kapcsolatos kérdések határozzák meg most a mindennapjainkat, így ebben minden erőmmel szeretném támogatni az üzletágainkat. Emellett természetesen nem tehetjük félre az energiaátmenet ügyét sem, hiszen a háború nem vetett véget a klímaváltozásnak és a szabályozók elvárásai azonosak, vagy épp szigorodnak. Végül, de nem utolsósorban kiemelt feladatom lesz, hogy tovább erősítsem a döntéshozókkal, érdekképviseletekkel és szakmai szervezetekkel kialakított partneri kapcsolatainkat egy olyan, bizonytalanságot is sugárzó világgazdasági időszakban, amelyben az állandóság és a bizalom kiváltképp felértékelődik.

A háború következményeit Európa-szerte leginkább az energetikai szektor érzi. Milyen változásokat hozott ez a Mol Csoport számára?

A Mol helyzetének egy hasznos megértési kerete az úgynevezett energiatrilemma, amely általánosságban is leírja a nemzeti és európai energiapolitikák kihívásait. Ez azt jelenti, hogy egyszerre kell garantálni az ellátásbiztonságot, az energia megfizethetőségét mind a vállalatok, mind a háztartások szintjén úgy, hogy mindez fenntartható is legyen. A február 24. előtti időszakot is elsősorban a zöld-energiaátmenetre való törekvés határozta meg, azóta azonban az ellátásbiztonság és a megfizethetőség került radikálisan előtérbe. Ettől függetlenül elkötelezettek vagyunk a fenntarthatósági stratégiánk mellett, de közben a fenyegető krízishelyzetek megoldásában is részt kell vállalnunk, például hogy mindenki tudjon tankolni. Ebben a dinamikusan változó környezetben kell nap mint nap hatékony üzleti válaszokat találnunk. Ez teljesen más típusú munkarendet igényel, mint amilyenben korábban, békeidőben dolgoztunk.

Milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy az ország üzemanyag-ellátásában ne legyen fennakadás?

Lényegében mindent megteszünk, hogy kiszámíthatóan ellássuk az országot üzemanyaggal. Ez egyrészt a piaci körülmények folyamatos értékelését és ennek fényében az ellátási stratégiai heti szintű finomhangolását igényli. Másrészt az eszközeink folyamatos „csúcson” működtetése is olyan kihívás, amely a kollégáinktól állandó precíz kollaborációt követel meg. A kieső import miatt a Mol továbbra is jóval nagyobb ügyfélkört lát el, mint korábban: az ország igényének több mint 80 százalékát mi fedezzük. Mivel célunk, hogy mindenkinek jusson üzemanyag, ezért a nagykereskedelemben kiadható mennyiségek meghatározása során egyszerre kell mérlegelnünk az országos ellátásbiztonsági szempontokat és az ügyféligényeket, amennyiben pedig ezekben konfliktus van, akkor nekünk kell prudens módon priorizálnunk.

Hol tart a lengyel terjeszkedési üzlet?

Az Európai Bizottság jóváhagyta a tranzakciót, és minden jogi akadály elhárult a Mol lengyelországi terjeszkedése elől. A tranzakció pénzügyi zárása még az idén várható. Ennek megfelelően a Mol több mint 400 benzinkutat vesz át, és 2023 során mihamarabb átalakítjuk ezeket a kutakat a Mol-sztenderdek szerint. Ezt a rebrandinget követően szó szerint még láthatóbbá válik az ottani jelenlétünk.

Mindez javítja a hazai energiabiztonságot?

A Molnak – a régióban kulcspozíciót betöltő vállalatként – regionális felelősségtudata is van. Fontos számunkra, hogy a Kelet-Közép-Európa minél több szálon, üzleti és infrastrukturális szempontból is összekapcsolódjon. Nemcsak szereztünk egy kúthálózatot Lengyelországban, hanem erősödött egy regionális észak–dél energiafolyosó is ezzel a tranzakcióval. Ez Magyarországnak fontos, hiszen adott esetben jelenthet egy új hozzáférési pontot is. Nem beszélve arról, hogy az Orlennel megerősített kereskedelmi kapcsolatok az egész régió biztonságát erősítik.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink