Razziázott a rendőrség az osztrák belföldi titkosszolgálatnál

Hírek
Belpolitikai botrány tört ki Ausztriában miután a Sebastian Kurz kancellár konzervatívjai mellett kisebbségi koalíciós partner, a Szabadságpárt (FPÖ) által ellenőrzött rendőrség razziázott a belföldi titkosszolgálatoknál. Az FPÖ a belügyi tárca mellett egyébként a külügyi és a védelmi tárcákat is ellenőrzi.

A rendőröket egy szabadságpárti képviselő is elkísérte és erős a gyanú, hogy a razzia közben olyan adatokhoz is hozzáfért, amelyet a belügyi szolgálatok (BVT) szélsőjobbos csoportokról és azt FPÖ politikai ellenfeleiről gyűjtöttek.

Az igazságügyi tárca – amely a Kurz által vezetett Osztrák Néppárthoz tartozik – vizsgálata során ugyanakkor nem talált az eljárásban kivetnivalót. A minisztérium szerint a razziát az indokolta, hogy a BVT öt alkalmazottja is megszegte az adatkezelési szabályokat, például bizonyos adatokat nem törölt. A BVT vezetőjét, Peter Gridlinget felfüggesztették. Osztrák lapok értesülései szerint házkutatást tartottak a BVT azon divíziójának a vezetőjénél is, aki a szélsőségesek megfigyeléséért felelős. Az igazságügyi tárca szerint hivatalosan nem koboztak el egyetlen BVT dokumentumot sem, azt viszont nem lehet kizárni, hogy ilyen adatokat nem tároltak a munkavállalók magántulajdonú számítógépeiken – amelyeket a hatóságok lefoglaltak.

A Belügyminisztérium ugyanakkor közleményben cáfolta, hogy a rendőrségen keresztül próbált volna meg hozzáférni a jobboldali szélsőségesekről gyűjtött adatokhoz, ráadásul egy olyan ember vezetésével, aki az FPÖ tagja. Az ügynek egyébként határokon átnyúló következményei is lehetnek, miután a berlini Belügyminisztérium közölte, hogy a BfV, a német belföldi titkosszolgálat “átértékeli” kapcsolatait Ausztriával, ha kiderül, hogy az osztrák rendőrségi razzia során megszerzett adatokat szolgáltat neki.

Külön politikai pikantériát kölcsönöz a történetnek, hogy az osztrák belügyi tárca hagyományosan az ÖVP, a konzervatívok által ellenőrzött minisztérium. Az FPÖ három hónappal ezelőtt vette át a tárca irányítását.

Borítófotó: Peter Gridling – a BVT volt vezetője – fxtribune.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink