Quaestor-ügy: tizenhárom év fegyházat kapott Tarsoly Csaba

Hírek vg.hu
Első fokon tizenhárom év fegyházra ítélte a bíróság Tarsoly Csabát a Quaestor-ügy kapcsán, emellett emellett eltiltották vezető tisztségviselői pozíció betöltésétől, valamint tíz évre közügyektől is.

Ítélet született a közel nyolc éve tartó Quaestor-perben: első fokon tizenhárom év fegyházra ítélte a bíróság Tarsoly Csabát, emellett eltiltották vezető tisztségviselői pozíció betöltésétől, valamint tíz évre közügyektől is.

A bíróság elrendelte Tarsoly Csaba első- és M. Zsolt harmadrendű vádlott őrizetbe vételét, legfeljebb 72 órára – írta meg a Telex.

Tarsolyt többek között bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és társtettesként bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett csalás miatt ítélték el.

A bíróság a másod- és negyedrendű vádlottakat teljes egészében felmentették, a másik kilenc vádlott esetében büntetést szabott ki.

Tarsoly Csaba, a Quaestor-per elsőrendű vádlottja és a cégcsoport korábbi vezére a vád szerint tíz társával együtt összesen 77 milliárd forint kárt okozott ügyfeleiknek.

Quaestor-ügy az ország eddigi legnagyobb pénzügyi csalása. Ahogy a Telex cikke felidézi, a pénzügyi szolgáltatásokkal és befektetésekkel foglalkozó Quaestor-csoport 2015. március 11-én levelet küldött az ügyfeleinek, melyben közölték, hogy a cég öncsődöt jelent. Az első közleményekben ezt a Quaestor még a Buda-Cash botrány miatti értékpapírpiaci pánikra és a piac „nem normális működésére” fogta: „a kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit”, írták.

Szinte azonnal kiderült, hogy az öncsőd mögött előremenekülés áll, a Quaestor ugyanis 150 milliárd forintnyi fiktív (tehát felügyelet nélküli, illegális) kötvényt bocsátott ki, és mellette évtizedeken át machinált értékpapírokkal is.

A cikk itt olvasható.

Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink