Pillanatkép az ingatlanpiacról

Hírek Sándor Tünde
Budapesten átlagosan 59 millió forintot, országosan pedig 44,5 milliót költöttek a vevők ingatlanvásárlásra idén, miután vidéken átlagosan 38,5 millióba került az otthonteremtés. Országosan 12 százalékkal, Budapesten mindössze 4 százalékkal emelkedtek az árak, de az ingatlanok 60 százalékáért az átlagos 908 ezer forintos négyzetméterárnál többet fizettek a vevők. A Duna House összegyűjtötte az első fél év ingatlanpiaci legjeit is – írja a Világgazdaság.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően 40 százalékkal jobban teljesített az idei év első felében az ingatlanpiac a Duna House adatai szerint.

A kereslet élénkülésével és a tranzakciószámok emelkedésével az árak is szintet léptek, a Duna House országos értékesítési adatai alapján 2023 első fél évéhez képest 12 százalékkal, 44,5 millió forintra nőtt az ingatlanvásárlásra fordított átlagos összeg Magyarországon.

Az átlag azonban nagyon széles skálán mozgó értékeket rejt, az otthonteremtés négyzetméterenkénti költsége 22 ezer forinttól egészen 2,6 millió forintig mozgott.

Ingatlanpiaci legek

A legalacsonyabb összeget, konkrétan 2 millió forintot egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei felújítandó házért adott a vevő, a legmagasabb áron pedig egy fővárosi, II. kerületi, új építésű luxusvilla kelt el, amelynek vételára 1,15 milliárd forint volt.

A legmagasabb áron értékesített fővárosi panellakás 68 millió forintért cserélt gazdát, ennyi pénzért a vevő egy 73 négyzetméteres, nagyon jó állapotú III. kerületi ingatlanhoz jutott 931 ezer forintos négyzetméteráron.

Vidéken egy gödöllői, 62,3 millió forintért értékesített, nagyon jó állapotú lakótelepi lakás lett a rekorder, amely 1 millió forintos négyzetméteráron talált gazdára.

Négyzetméterárak tekintetében egy zuglói 46 négyzetméteres, jó állapotú lakás vezeti a sort, amelyért 1,1 millió forintot fizetett a vevő, vidéken pedig a már említett gödöllői házgyári lakás a csúcstartó.

Panellakásra négyzetméterenként a legkevesebbet egy salgótarjáni, 28 négyzetméteres, jó állapotú lakásért fizetett a vásárló, amely 214 ezer forintos egységáron kelt el.

A fővárosban a legkedvezőbb árú házgyári lakásért 500 ezer forintot kellett fizetnie az új tulajdonosnak négyzetméterenként.

A legnagyobb alapterületű, idén eladott ingatlan egy Szentendre közeli, 5 hektáros birtokon 1820-ban épült, 747 négyzetméteres felújítandó állapotú épület volt. A főépületért és a melléképületért, valamint a birtokért 280 millió forintot fizetett a vevő, 322 ezer forint volt a négyzetméterár.

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink