Pesszimistábbak a gazdasági előrejelzések a koronavírus miatt

Hírek Figyelo.hu

A koronavírus okozta bizonytalanság nyomán 0,2 százalékponttal, 3,1 százalékra mérsékeltük a magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedésének előrejelzését – tudta meg a Világgazdaság.

Ez az érték a lap korábbi konszenzusához képest nagyobb, mert február közepén még csak kisebb jelentőséget tulajdonítottak a járvány terjedésének.

Magyarország kínai kitettsége ugyan nem számottevő – a félkész termékek mindössze 3 százaléka származik a távol-keleti országból –, azonban a kínai eseményeknek a másodkörös hatásokon keresztül súlyos következményük lehet az export és ezen keresztül az ipar területén

– írja a lap.

Ez utóbbi 2,8 százalékkal nőhet 2020-ban – a korábbi előrejelzés 3 százalék volt. A szakértő szerint, amennyiben a koronavírus hatása nem szűnik meg, az Oxford előrejelzését tovább kell csökkenteni. Várhatóan 2,9-3 százalék körülire mérséklődhet a prognózis.

A beruházások a tavalyi 15 százalék helyett 6,7 százalékkal bővülhetnek – hangsúlyozta Szendrei Vanda az Oxford Economics elemzőcég közgazdásza. Az építőipart az érvényes építési engedéllyel rendelkező lakásfejlesztések 5 százalékos áfájának 2023-ig való kitolása támogatja, ám a munkaerőhiány és az uniós források lassabb beáramlása fékezheti a szektort.

.

Borítókép: Railjet-szerelvény utasterét tisztítja fertőtlenítő szerrel egy dolgozó a Keleti Pályaudvaron 2020. március 4-én. A MÁV-Start Zrt. az új koronavírus kimutatható megjelenése előtt elvégzi a szerelvények fertőtlenítését. (MTI/Máthé Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink