Pénzügyi visszaélések Márki-Zay bábacégénél

Hírek
Tovább fokozódik a botrány a Márky-Zay házaspár körül: korábban megírtuk, hogy a hódmezővásárhelyi „független” polgármester felesége egy büntetőperben adott tanúvallomásában elismerte, hogy nem adta be a kötelezően előírt K-vitamint az újszülöttnek, akit a világra segített, valamint nem értesítette az orvost, amikor a baba agyvérzést kapott. Most Márki-Zayék bábacégének pénzügyeitől hangos a sajtó.  

Az Origo cikke szerint Márky-Zay Péter és feleségének otthoni szüléseket levezető cége látványos adócsalásba keveredett. A portál szerint céljuk nem más volt, mint az, hogy adóalapjukat csökkentve kevesebb pénzt fizessenek be az államkasszába.

Az oldal nyomozásba kezdett, és ennek eredményeképpen megtalálták, hogy 2016. május elsejétől fix díjas volt az árszabás, 180.000 forintba került egy szülés levezetése. A bábacég honlapján található – azóta törölt – adatok szerint három éve hatvan szülést vezettek le. Érdemes megjegyezni, hogy akkor még a Márki-Zay Péter volt a cég ügyvezető igazgatója. Bevételként ebben az évben 5.564.000 forintot tüntettek fel, pedig egyszerű számolás után ennek az összegnek 10.800.000 forintnak kellett volna lennie. Az eltérés csak kis részben magyarázható a májusi áremeléssel.

Két éve, 2017-ben az adatok szerint 68 szülésnél segédkeztek a cég alkalmazottai, így, mivel az ár nem változott, 12.240.000 forintnak megfelelő összeget kellett volna bevételként feltüntetni, ám ehelyett csupán 6.501.000 forint árbevételük volt a közlésük szerint.

Az Origo ebből arra következtet, hogy Márki-Zayék cége nem minden esetben adhatott számlát, ami különösen kínos lehet a „független” polgármesternek.

Borítófotó: Márki-Zay Péter (független) polgármester (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

További híreink