Pénzügyi központ lesz Budapestből

Hírek Figyelo.hu
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB, angolul: IIB) Budapestre költözésével növekszik Budapest pénzügyi szerepe a régióban – véli Laszlóczki Imre alelnök.

A nemzetközi hitelminősítő intézetek az „A” fokozat középső szintjéig javították a Nemzetközi Beruházási Bank adósbesorolását székhelyének Budapestre történt áthelyezése kapcsán. Ez azt jelenti, hogy az NBB bekerült a nemzetközi pénzügyi szervezetek „elit klubjába” – mondta a Figyelőnek Laszlóczki Imre, a pénzintézet magyar alelnöke. Mindazokat a célokat – emelte ki –, amiket a bank részvényesei, a tulajdonos országok a pénzintézet székhelyének Európába történő áthelyezéséről szóló döntéssel kitűztek, teljes mértékben sikerült elérni.

Laszlóczki Imre kiemelte:

az NBB az első és egyetlen közép-kelet-európai székhelyű fejlesztési bank, ami teljes mértékben megfelel Magyarország azon erőfeszítéseinek, amelyeknek célja egy új nemzetközi pénzügyi központ létrehozása Budapesten.

Az NBB kötvénykibocsátásai – mivel a nemzeti valutában, s a magyar jogszabályok alapján történtek – jelentősen hozzájárultak a hazai tőkepiac fejlesztéséhez is. Az Európába történő áttelepülés után ma az NBB-nek több mint 170 intézményi befektetője van (bankok, nyugdíjalapok, biztosítótársaságok) tizenkét államból, köztük Ausztriából, Bulgáriából, az Egyesült Királyságból, Magyarországról, Németországból, Hollandiából, Moldovából, Oroszországból, de Románia, Horvátország és a Cseh Köztársaság befektetői is szélesítik a palettát.

Az új finanszírozási lehetőségek bevonása óriási lökést adott a hitelezési tevékenységének; az átköltözést követően, a 2019-es év második felében a bank hitelportfóliója 11 százalékkal, vagyis mintegy 100 millió euróval nőtt meg, és a múlt év végére elérte az egymilliárd eurót. Ebben az időszakban a bank 21, összesen mintegy 500 millió euró értékű projektet vizsgált meg, amelyből 19 projekt megvalósítását hagyták jóvá, 373 millió euró értékben.

Az NBB alapvető prioritásai közé tartoznak azok a kezdeményezések – tájékoztatott az alelnök –, amelyek az infrastruktúra fejlesztését és az olyan ágazatokban működő vállalatok támogatását szolgálják, mint a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, az élelmiszeripar, az energetika, a járműipar, a gyógyszeripar, a turizmus, a kis- és középvállalkozások támogatása. Az NBB olyan projektek támogatására törekszik, amelyek az ENSZ által meghatározott fenntartható fejlődési céloknak a megvalósítására irányulnak, valamint olyan, integrációs jellegű projekteket támogat, amelyek legalább két vagy több tagállama érdekeinek is megfelelnek.

A teljes cikk a Figyelő 8. számában olvasható
(Borítókép: Laszlóczky Imre / Fotó: Kőhalmi Péter)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink