Pénzügyi garancia 2000 milliárd felett

Hírek Szajlai
Óriási igény mutatkozik a hazai kkv szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra. Május közepére az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által a Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében támogatott vállalkozói hitelek összege átlépte az 1100 milliárd forintot, ehhez kapcsolódóan a társaság által vállalt kezességek állománya közel 1000 milliárd forintot tett ki.

A kifejezetten a koronavírus okozta gazdasági visszaesés enyhítését célzó,

tavaly bevezetett Garantiqa Krízis Garanciaprogram népszerűsége bevezetése óra töretlen:

az idei számok is azt bizonyítják, hogy a kkv-k külső forrásbevonásához a Garantiqa kezességére 2021-ben mindvégig szükség lesz. A Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében garantált idei hitelek állománya május közepére meghaladta az 1100 milliárd forintot, a társaság teljes kezességvállalási portfoliójához kapcsolódó hitelek állománya pedig a 2000 milliárdot. Dr. Búza Éva vezérigazgató hangsúlyozta: a Garantiqa Krízis Garanciaprogram eredetileg 500 milliárd forintot keretösszeggel indult, de ennek 700 milliárdra emelésére már tavaly szükség volt. Idén május közepére pedig a kezességvállalások összege megközelítette a 1000 milliárd forintot. Ezzel a Krízis Garanciaprogram keretében eddig 28 ezer hazai vállalkozás forráshoz jutását segítette a Garantiqa.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként indított garanciaprogram népszerűsége várakozáson felüli,

ez azt jelenti, hogy az intézményi kezességvállalásnak elengedhetetlen szerepe van a koronavírus okozta világjárvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésében. A Garantiqa Krízis Garanciaprogram elindításával a mikro-, kis- és középvállalkozások mellett a nagyvállalatok számára is elérhető garanciaeszköz került bevezetésre. A program célzott módon segíti a likviditáshoz való hozzáférést, valamint a beruházások megvalósítását. Dr. Búza Éva kiemelte azt is: mivel az Európai Bizottság döntése alapján a rendkívüli helyzetben a gazdaság megsegítése érdekében nyújtható állami támogatások 2021. június 30. helyett 2021. december 31-ig alkalmazhatók, így 2021-ben egész évben elérhetővé vált a hazai vállalkozások számára a válság negatív hatásainak enyhítését célzó, rendkívül kedvező feltételrendszerű Garantiqa Krízis Garanciaprogram.

A vezérigazgató hangsúlyozta:

a kezességvállalás iránti fokozott igényt mutatja, hogy május közepére a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. állami viszontgaranciás állományának mértéke átlépte az 1500 milliárd forintos szintet. Február végén jelent meg az a kormányzati döntés, amely a Garantiqa aktivitásához megfelelő mértékű állami viszontgarancia keretet biztosít: ennek értelmében az állami háttérrel vállalható kezesség 2021 végén fennálló maximális állománya 2200 milliárd forintról 2500 milliárd forintra emelkedett. A Garantiqa eredményei jóval a középtávú stratégiában kitűzött célok felett alakultak, köszönhetően a rendkívüli üzleti aktivitásnak és a válság hatásainak enyhítése érdekében – a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében – végrehajtott intézkedéseknek.

(Borítókép: Valeriy Kachaev, Dreamstime.com)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink