Pénteken startol az NB I – zöld-fehér egyeduralom

Hírek Nagy Péter
Az NB I egyeduralkodója tavaly veszteséget termelt, de közel sem akkorát, mint a névadó szponzorát vesztő Fehérvár, amely most már csak a távolból figyelheti, hogy miként veszi a kezébe az irányítást a Mol Újpesten. A Fradi megszorongatására készülnek Pakson és Felcsúton is, de vajon bárki fel tudja-e itthon venni a versenyt a rekordbajnokkal?

A Zalaegerszeg–MTK mérkőzéssel indul pénteken a labdarúgó NB I 123., 2024–2025-ös idénye. Az OTP Bank Liga néven futó magyar élvonalbeli futball-bajnokság legnagyobb esélyese – az elmúlt évekhez hasonlóan – a Ferencvárosi Torna Club, amely sorozatban hetedik, összességében pedig a 36. bajnoki címét gyűjtheti be. Az újabb elsőséggel az ősi rivális Újpest 1969 és 1975 között elért klubcsúcsát állíthatja be a Fradi, amely előtt így már csak az MTK maradna, miután a kék-fehéreknek 1917 és 1925 között egymás után kilencszer sikerült aranyérmet nyerniük. Az FTC minden mutatóban kiemelkedik a honi mezőnyből, az utóbbi egy évtizedben csupán három csapatnak sikerült letaszítania a trónról: 2014-ben a Debrecen, 2015-ben és 2018-ban a Fehérvár, 2017-ben pedig a Budapest Honvéd végzett az élen. Talán csak egy tényező befolyásolhatja az újabb címvédés sorsát, mégpedig az, hogy meddig jutnak a Bajnokok Ligája második selejtezőkörét kiütéses győzelemmel kezdő zöld-fehérek a nemzetközi porondon.

NB I: a pályán és azon kívül is százmilliókat gyűjt a Ferencváros

Az újabb csoportkör – legalábbis a Konferencia-ligában – már szinte borítékolható, az 5–0-s hazai sikerrel ugyanis már fél lábbal Európában érezheti magát a IX. kerületi együttes, amely továbbra is a legnagyobb költségvetéssel, legértékesebb játékoskerettel és legjobb körülményekkel rendelkezik Magyarországon.

A Ferencváros egyeduralma egyébként régiós szinten sem példa nélküli, hiszen az osztrákoknál, a horvátoknál, az ukránoknál és a szerbeknél egyaránt két, a románoknál, szlovákoknál, valamint a szlovéneknél pedig négy-négy gárda szerzett aranyérmet hazája bajnokságában az utóbbi egy évtizedben.

Nemcsak a pályán elért teljesítményből, hanem a mezek eladásából is akár több százmillió forint folyhat be a magyar rekordbajnok kasszájába egy év alatt, miután csupán három nap alatt mintegy 1300 darabot adott el több mint 30 millió forint értékben az új Macron-dresszből.

A kontinentális sorozatok nagyban befolyásolják a hazai csapatok büdzséjét: az FTC például amiatt esett el óriási pénztől, mert tavaly idejekorán búcsúzott a BL-től.

Végül így is összejött neki 3,2 milliárd forint a harmadik számú Konferencia-ligában történt menetelése eredményeként, ám összességében mégis 932 millió forintos veszteséggel zárta 2023-as évet.

Bankot tulajdonképpen ezúttal akkor „robbanthatnak” Dibusz Dénesék, ha bejutnak az átszervezett Bajnokok Ligája csoportkörébe. Ezért egyből eltehetnek

  • 15,64 millió eurót (6,14 milliárd forint), majd
  • az ott aratott minden egyes győzelemért újabb 2,8 millió eurót (1,1 milliárd forintot),
  • a döntetlenekért pedig 930 ezer eurót (365,17 millió forintot).

Vagyis: a BL-főtáblára jutással a jelenlegi, mintegy 16,6 milliárd forintos költségvetésének több mint 27 százalékát kitermelné a Fradi.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Koncz Márton

Ezek is érdekelhetnek

További híreink