OTP: különleges munkavállalói résztulajdonosi program indul

Hírek Tóth Balázs

Az OTP Bank pénteki rendkívüli közgyűlésén a részvényesek különleges munkavállalói résztulajdonosi program támogatásáról döntöttek – mondta Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója pénteken Budapesten, a közgyűlést követő sajtótájékoztatón.

A közgyűlés határozata szerint az úgynevezett Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Programot (KMRP) az OTP Bank munkavállalói hozzák létre független jogi entitásként. A program az eddigi – és a továbbiakban változatlanul folytatódó – Munkavállalói Résztulajdonosi Program mellett működik majd.

A közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy az OTP saját részvényt értékesítsen a KMRP szervezeteknek,

összesen legfeljebb 210 milliárd forint értékben.

Ha a szervezetek által megszerzett részvénycsomag értéke beszerzési áron legalább 200 milliárd forint, akkor a bank legfeljebb évi 5 milliárd forint támogatást ad a munkavállalói szervezeteknek.

Az OTP Bank jövedelmezőségét 2019-ig erőteljes növekedés jellemezte – mondta Csányi Sándor a hitelintézet rendkívüli közgyűlésén. 2020-ban a kockázati költségek miatt a jövedelmezőség visszaesett, a tőkearányos megtérülés (ROE) 13 százalékos lett, de a bank stabilan működött tovább.

2021-ben a ROE visszaállt 19,1 százalékos szintre.

A működési eredmény 18 százalékkal nőtt az idei első félévben éves alapon, és nőtt a hitelállomány is. Bulgáriában és Oroszországban is ismét emelkedett a hitelállomány, és a második félévben még nagyobb növekedést vár a bank.

A csoporton belül Magyarország súlya folyamatosan csökken, de a növekedés motorja továbbra is az anyaország az államilag támogatott hitelprogramoknak is köszönhetően. Mind a lakossági, mind a vállalati területen sikeresen szerepelt a pénzintézet. A moratórium után sem számol az OTP a nem teljesítő hitelállomány jelentős növekedésével – mondta Csányi Sándor. A bank tőkehelyzete is stabil, az elsődleges tőkemutató (CET1) 15,1 százalékon áll. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlása miatt 2019 és 2020 után sem fizettek osztalékot, 119 milliárd forintot erre elkülönítve levontak a szavatolótőkéből, emellett az első félév után is levontak 42 milliárd forintot. Az Európai Központ Bank stressztesztjén is kiválóan szerepelt a hitelintézet.

A karbonsemlegesség lett az OTP célja

Csányi Sándor szerint erősödhet a forint

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Fotó: Kallus György

Az akvizíciókkal Ukrajna és Oroszország kivételével jelentősen javította a bankcsoport a pozícióját. Az OTP Üzbegisztánban bejelentett egy nem kötelező érvényű ajánlatot az Ipoteka Bank 75 százalékos részvénycsomagjára, Szlovéniában pedig a Nova KBM felvásárlása után piacvezető bankká válik az OTP. Vizsgálják emellett egy hamarosan induló, kínai, online hitelezéssel foglalkozó vállalkozásban való részvétel lehetőségét is.

Az OTP piaci kapitalizációja most 14,4 milliárd euró. Csányi Sándor bízik abban, hogy a forint erősödik majd, és ennek köszönhetően még több versenytársát leelőzheti a pénzintézet.

A csoport mérlegfőösszege 2022 végére a tervek szerint 100 milliárd euró körül lesz.

Csányi Sándor jövőre idehaza a költségvetési hiány csökkenését várja, de további kockázatokat jelenthet a pandémia és a növekvő infláció. Ennek ellenére a hitelállomány és a fogyasztás növekedésében bízik az OTP elnök-vezérigazgatója, miután a gazdasági helyzet javul, a reálbérek emelkednek. Csányi Sándor elmondta:

a hitelprogramokon túl a zöld programokat, a fenntarthatóságot is fontosnak tartja az OTP, legutóbb például 90 milliárd forintos összegben bocsátott ki zöld jelzálogleveleket a bank.

Csányi Sándor a részvényre átváltható Opus-kötvényekről jelezte, hogy a tíz évvel ezelőtt kibocsátott eurós hitelpapírok ma még beszámíthatók az OTP tőkéjébe, de jövőre már nem. A bank igazgatósága ezért úgy döntött, hogy ezeket a kötvényeket visszavásárolja. Az MNB engedélyezte a tranzakciót, miután ez sajátrészvény-visszavásárlásnak számít. A kötvények visszavásárlása miatt 174 milliárd forinttal csökkent a szavatolótőke, ezért a tőkemegfelelési mutató is csökkent valamelyest.

A kötvények visszavásárlásával a bank könyveibe kerülnek a részvények.

A dolgozók különleges munkavállalói részvényprogramot (KMRP) indíthatnak. A KMRP kezeli ezt a programot, a közgyűlés felhatalmazása alapján a bank ezen szervezetek számára értékesíti majd a saját részvényeket 210 milliárd forint értékben. Az így felszabaduló tőkét az OTP akvizíciókra fordíthatja majd – jelezte Csányi Sándor.

Üzbegisztánt szemelte ki az OTP?

(Borítókép: Figyelő-archív)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink