Összeszedtük a Momentum hazugságait a kampányelszámolásáról

Hírek
Tavaly március 5-én vette nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság a Momentum Mozgalom országos listáját, így a budapesti olimpiát megfúró - nem mellékesen Párizst helyzetbe hozó - törpepárt mintegy 500 millió forint közpénzt markolt fel, és - állítása szerint - költött el április 8-ig. 

1. hazugság  
Azt állítják, hogy törvényesen költötték el ezt a pénzt, és el is számoltak a törvényi előírások szerint. 

Ez nem igaz! A Momentum már a kampányelszámolását sem tette közzé a törvényben megszabott határidőre a Magyar Közlönyben, így a választópolgárok nem értesülhettek arról, hogy mire költötték el a több mint félmilliárd forintot. 

2. hazugság  
A Momentum folyamatosan azt állítja, hogy együttműködtek a kampánypénzek törvényes felhasználását ellenőrző Állami Számvevőszékkel. 

Ez sem igaz! A Momentum a hivatalos székhelyén – a Rózsa utca 22. szám alatt – egyszerűen nem vette át az Állami Számvevőszék (ÁSZ) adatbekérésről szóló értesítéseit, így a törvényben megadott határidőre nem szolgáltattak adatokat a számvevőszéki ellenőrzéshez. 

3. hazugság  
Miután az ÁSZ október 4-én bejelentette, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség megsértése miatt felfüggeszti a Momentum állami támogatását, azt állították, hogy elköltöztek, ezért nem voltak elérhetőek a hivatalos székhelyükön. 

Ez szintén nem igaz! A Momentum küldöttgyűlése október 7-én hozott határozatot a párt székhelyének megváltoztatásáról. Nagyon úgy tűnik, hogy az ÁSZ október 4-i bejelentése után kaphattak észbe és találhatták ki a költözésről szóló történetet. Érdekes adalék, hogy október 4-e után már átvették az ÁSZ értesítéseit, illetve a számvevőszéki jelentéstervezetet a Momentum hivatalos székhelyén, a Rózsa utca 22. szám alatt. Tehát akkor mégsem költöztek el. (Megjegyezzük: a hivatalos bírásági nyilvántartásban a mai napig ez a párt hivatalos székhelye) 

4. hazugság 

December 13-án Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja azt nyilatkozta az Indexnek, hogy „nem szeretnék, hogy az adminisztratív probléma miatt bárki is rájuk süsse, hogy nem tudnak elszámolni a kampánypénzekkel. Ezért a Momentum az összes kampányköltését nyilvánosságra hozza a honlapján még a hét folyamán.” 

Ezt sem tartották be! Mintegy egy hónapos ígérgetés után a Momentum csak idén január 7-én tett közzé a honlapján egy összegző kampányelszámolást. Az ezt alátámasztó szerződéseket, számlákat, bizonylatokat ugyanakkor nem mutatták be. Emlékezetes „momentum”, hogy Hajnal Miklós elnökségi tag a teljesen jogos kérdések elől gyakorlatilag elmenekült az Echo TV stúdiójából. 

Az ÁSZ január 16-án nyilvánosságra hozta a Momentum ellenőrzésről szóló jelentését, amelyben megállapította, hogy a Momentum kampányelszámolása szabálytalan volt, a közpénzek és egyéb források felhasználása nem volt átlátható és elszámoltatható. Az ÁSZ a közpénzek szabálytalan és átláthatatlan felhasználása miatt ismételten kezdeményezte a Momentum állami támogatásának felfüggesztését, valamint a törvénysértésekből következő, szükséges eljárások lefolytatása érdekében feljelentést tette az ügyészségen. 

5. hazugság 
Ezután a Momentum január 21-én jelentette be, hogy feltöltötték a honlapjuk a kampányelszámolásukat alátámasztó számlákat. Azt állították: „minden költés mögött állnak számlák.” 

Ez az állítás sem volt igaz! A Momentum valóban közzé tett a honapján mintegy 460 darab dokumentumot, a január 7-én nyilvánosságra hozott összegző elszámolásban viszont mintegy 540 kiadásról szóló tétel szerepelt. Vagyis mintegy 80 darab számla továbbra is hiányzik. Továbbá hamar kiderült, hogy több számlát szabálytalanul, a hivatalos kampányidőszak után állítottak ki, vagy fizettek ki, illetve hiányoztak például az üzemanyag-elszámolásokat alátámasztó benzinszámlák is. 

A Figyelő január 31-i számában jelent meg az az összeállítás, amelyben a Momentum gyanús pénzügyeit mutattuk be. A Figyelő ugyanis kiderítette, hogy a párt azért nem tud, vagy nem akar elszámolni a több mint 500 millió forintos kampánytámogatással, mert a párt vezetőihez közel álló vagy családjuk érdekeltségébe tartozó vállalatoktól származnak a számláik, nem is csekély tételben. 


Donáth Anna, a Momentum alelnöke füstbombát tart fel a „Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr!” címmel meghirdetett kormányellenes demonstráción a belvárosi Alkotmány utcában 2018. december 16-án. (MTI/Mohai Balázs)

6. hazugság 
Donáth Anna, a Momentum alelnöke az ATV Start február 5-i műsorában „krimi regénynek” nevezte a párt zűrös gazdálkodásáról kiszivárgott információkat. Azt is mondta, hogy szerinte „ennél vannak fontosabb kérdések”. A párt alelnöke tagadta a Figyelő értesüléseit, és folyamatosan azt hajtogatta, hogy a Momentum rendkívül transzparens, hiszen a honlapján közzétette a számláit. Donáth Anna a beszélgetésben a „többi pártra” mutogatott, majd általánosságban azzal védekezett, hogy „különböző pártokban mindenféle korrupciógyanús ügyek vannak”, így ezt a Momentumról is könnyű elhinni, de állította, hogy a Momentum a „legtisztább párt”. 

Ez utóbbi állítás finoman fogalmazva is kétséges! A Momentum sorozatos hazugságai alapján joggal tételezhető fel ugyanis, hogy a párt egyes vezetői nem szabályosan akarták elkölteni a mintegy 500 millió forintos kampánytámogatást. A jóval a törvényi határidő után közzétett, szabálytalan kampányelszámolás, az ÁSZ ellenőrzésének akadályozása, a székhely körüli nyilvánvaló hazugságok, majd a folyamatos ígérgetés és tagadás mind-mind arra engednek következtetni, hogy súlyos törvénysértések történhettek. 

A Momentum hazugságai kapcsán jogosan felmerült kérdésekre – mivel a párt sajtóosztálya mély hallgatásba burkolódzik – minden bizonnyal csak egy hatósági nyomozás adhat választ. Ebből talán kiderülhet, mi lett annak a mintegy 500 millió forintnak a sorsa, amit az adófizetők adtak a Momentum, egyébként kudarccal végződött választási kampányára.